close
India szabadulna a kínai napelem importtól
Egyéb - Megújuló

India szabadulna a kínai napelem importtól

A napenergia felhasználás erőteljes bővítésére készül India. A miniszterelnök nemrég arról beszélt, a panelgyártás bővítésével is lendületet adnának a megújulóenergia alkalmazásnak.

A Prayas terv ugyan még kidolgozás alatt áll, az oilprices.com azonban azt írja, a cél az, hogy 2022-re 100 gigawattra npöveljék a ma 45 gigawattnyi napenergia termelő kapacitást. Narendra Modi kormányfő elképzelései szerint az ország önellátó lehet a napenergia termeléshez szükséges berendezésekből. A kínai importttól történő szabadulás jelentős gazdasági befolyástól mentesítheti Indiát. Ezek az ambíciózus tervek komoly nemzetközi érdeklődést váltottak ki, hiszen befektetőkre szüksége lesz Indiának a célok eléréshez. Ugyanakkor a kormány a háztartásokat is iygekszik bevonni a fejlesztésekbe, számos gyártó pörgette fel méár termelését, hogy ki tudja szolgálni a napenergiahasznosítás iránt érdeklődő idiai háztartásokat.

A lagtöbb napelemet és részegységet ma Kínából importlja India, 2016 első felében a kínai szolárpőanelgyártás 18 százaléka landolt Indiában, csaknem 1,1 milliárd dollár értékben.