close
INA-szakadtáig küzd a Mol
Egyéb - Olaj

INA-szakadtáig küzd a Mol

A Mol egy hĂłnapon belĂźl nyilvĂĄnos vĂŠteli ajĂĄnlatot tesz a horvĂĄt INA nevű olajtĂĄrsasĂĄg ama 30 szĂĄzalĂŠknyi tulajdonrĂŠszĂŠre, ami nem a sajĂĄt, illetve a horvĂĄt kormĂĄny tulajdonĂĄban van. A Mol egy hĂłnapon belĂźl nyilvĂĄnos vĂŠteli ajĂĄnlatot tesz a horvĂĄt INA nevű olajtĂĄrsasĂĄg nyilvĂĄnosan forgalmazott rĂŠszvĂŠnyeire – derĂ­thető ki a magyar olajtĂĄrsasĂĄg tegnapi kĂśzlemĂŠnye nyomĂĄn – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A lĂŠpĂŠsre a cĂŠg feltehetőleg azĂŠrt szĂĄnta el magĂĄt ĂŠpp most, mert a vele mostansĂĄg igen rossz viszonyt ĂĄpolĂł osztrĂĄk versenytĂĄrs, az OMV a napokban – tegnap megismĂŠtelve – egyfajta hasonlĂł szĂĄndĂŠkrĂłl nyilatkozott. Elemzők szerint, bĂĄr az osztrĂĄkok nyilatkozata – a MolĂŠval ellentĂŠtben – semmifĂŠle tovĂĄbbi elkĂśtelezettsĂŠget nem rĂł az OMV-re, a rĂŠszvĂŠnyĂĄr felverĂŠsĂŠre azĂŠrt alkalmas volt. A Mol maga is azzal indokolja a kĂśzzĂŠtĂŠtelt – melynek vĂĄllalĂĄsĂĄt egy hĂłnapon belĂźl kĂśtelessĂŠge teljesĂ­teni -, hogy vĂŠget vessen az INA-val kapcsolatos “piaci spekulĂĄciĂłknak”.

A most bejelentett vĂŠteli szĂĄndĂŠk informĂĄciĂłink szerint – első lĂĄtĂĄsra furcsa mĂłdon – nem a horvĂĄt kormĂĄny tulajdonĂĄban lĂŠvő 45 szĂĄzalĂŠkos INA-pakett adott hĂĄnyadĂĄnak megszerzĂŠsĂŠre irĂĄnyul. A Mol jelenleg 25 szĂĄzalĂŠk plusz egy szavazatnyi INA-rĂŠszvĂŠnyt birtokol, ĂŠs tĂśbb ĂŠve szeretne ehhez hozzĂĄvĂĄsĂĄrolni. A horvĂĄt kormĂĄny viszont mĂĄig lebegteti annak lehetősĂŠgĂŠt, a sajĂĄtjĂĄbĂłl mikor ĂŠs mennyi rĂŠszvĂŠnyt adna el szĂ­vesen. Egy hete Ivo Sanader horvĂĄt ĂŠs GyurcsĂĄny Ferenc magyar miniszterelnĂśk dubrovniki talĂĄlkozĂłjĂĄn az hangzott el, hogy a horvĂĄt kormĂĄny parlamenti felhatalmazĂĄssal Mol-rĂŠszvĂŠnyekĂŠrt cserĂŠbe szĂ­vesen adna el rĂŠszesedĂŠsĂŠből az – Ăźgyben komoly magyar diplomĂĄciai tĂĄmogatĂĄst magĂĄĂŠnak tudĂł – Molnak. SajtĂłhĂ­rek szerint 14 szĂĄzalĂŠkrĂłl van szĂł.

A mostani bejelentĂŠs azonban a Mol ĂŠs a horvĂĄt kormĂĄny kezĂŠben lĂŠvő csomagon kĂ­vĂźli, mintegy 30 szĂĄzalĂŠknyi INA-papĂ­rra vonatkozik. MĂŠgpedig azĂŠrt, mert a Mol ĂŠs a horvĂĄt kormĂĄny kĂśzĂśtt stratĂŠgiai megĂĄllapodĂĄs van ĂŠrvĂŠnyben: vagyis a horvĂĄt kormĂĄny az ajĂĄnlat szempontjĂĄbĂłl a Mollal egyĂźttműkĂśdő fĂŠlnek minősĂźl, amelyre Ă­gy nem vonatkozhat egy “sajĂĄt” ajĂĄnlat. A kĂŠt irĂĄnyĂ­tĂł rĂŠszvĂŠnyesen kĂ­vĂźli papĂ­rokkal rĂŠszint a tőzsdĂŠn kereskednek, rĂŠszint pedig azok – egy ottani program folytĂĄn – hĂĄborĂşs veterĂĄnok, illetve a Citibank kezĂŠben vannak. EzĂŠrt a Mol kĂŠszpĂŠnzzel – ĂŠs nem Mol-rĂŠszvĂŠnnyel – fizetne. Ha a Mol a tőzsdei szabĂĄlyok szerinti legalacsonyabb ĂĄrajĂĄnlattal ĂŠlne, ĂŠs azt az Ăśsszes megcĂŠlzott INA-tulajdonos elfogadnĂĄ, akkor az a magyar olajcĂŠgnek szĂĄmĂ­tĂĄsaink szerint mintegy 200 milliĂĄrd forintjĂĄba kerĂźlne.

A tőzsdei szabĂĄlyok szerint az OMV – illetve mĂĄs aspirĂĄns – is bĂĄrmikor tehet a jĂśvőben nyilvĂĄnos vĂŠteli ajĂĄnlatot. Ez elgondolkoztathatja az ottani INA-kisbefektetőket, ĂŠs mindenkĂŠppen felverheti a papĂ­r ĂĄrfolyamĂĄt. Ez pedig a horvĂĄt kormĂĄnynak is ĂŠrdeke. Mostani lĂŠpĂŠsĂŠvel a Mol is arra utal, hogy az INA-ĂĄrfolyam tovĂĄbbi emelkedĂŠsĂŠre szĂĄmĂ­t, mivel a legalacsonyabb vĂŠteli ĂĄrat az elmĂşlt hĂłnapok – mostaninĂĄl alacsonyabb – ĂĄrfolyamĂĄbĂłl kell kiszĂĄmĂ­tani. SzĂĄmĂ­tĂĄsaink szerint a vĂŠteli ajĂĄnlat sikere esetĂŠn Ă­gy a Mol akĂĄr tĂśbb tĂ­zmilliĂĄrdot is megspĂłrolhat.

A MolnĂĄl lapunknak a kĂśzlemĂŠnyen tĂşl nem nyilatkoztak, Ă­gy azt sem tudhattuk meg, hogy a tőzsdei ĂĄtlaghoz kĂŠpest kĂśrĂźlbelĂźl mekkora felĂĄrral tervezik a nyilvĂĄnos vĂŠteli ajĂĄnlatot. Mindenesetre a Mol korĂĄbban tĂśbbszĂśr is azĂŠrt esett el vĂĄllalatfelvĂĄsĂĄrlĂĄsoktĂłl, mert a versenytĂĄrsaknĂĄl alacsonyabb ĂĄrajĂĄnlattal ĂŠlt, mondvĂĄn, egy afeletti ajĂĄnlat mĂĄr pazarlĂĄs lenne. Az egyre esĂŠlytelenebb Mol-felvĂĄsĂĄrlĂĄsi tĂśrekvĂŠsei miatt ĂŠppen bĂşsulĂłfĂŠlben lĂŠvő OMV megjelenĂŠse tehĂĄt tĂŠnylegesen belezavart a mĂĄr-mĂĄr biztosnak vĂŠlt Ăşjabb Mol-INA-Ăźgyletbe. Ugyanakkor elemzők nem tartanĂĄk ĂŠszszerűnek, ha a horvĂĄt fĂŠl lehetősĂŠget teremtene arra, hogy a kutya-macska viszonyban lĂŠvő Mol ĂŠs OMV egyarĂĄnt tulajdonrĂŠszt szerezzen az INA-ban. Ebből a szempontbĂłl a hĂĄzon belĂźl lĂŠvő Mol a nyerő. Ugyanakkor olyan pletykĂĄk is szĂĄrnyra kaptak, hogy a Mol ĂŠs az OMV megĂĄllapodott volna: az OMV viheti az INA-t – a benne lĂŠvő Mol-rĂŠszesedĂŠssel egyĂźtt -, amiĂŠrt cserĂŠbe a Mol visszavĂĄsĂĄrolhatja az OMV-nĂŠl lĂŠvő 20 szĂĄzalĂŠknyi Mol-rĂŠszvĂŠnyt, ĂŠs mostantĂłl elĂĄssĂĄk a csatabĂĄrdot. A MolnĂĄl tegnap lapunknak ezt a spekulĂĄciĂłt hatĂĄrozottan cĂĄfoltĂĄk.

A tegnapi bejelentĂŠs előtt rĂśvid időre mindkĂŠt papĂ­r tőzsdei forgalmazĂĄsĂĄt felfĂźggesztettĂŠk. MiutĂĄn a kereskedĂŠs Ăşjraindult, a Mol ĂĄrfolyama kis mĂŠrtĂŠkben esett, az INA-ĂŠ pedig nőtt.