close
INA-Mol ügy: nem kell belekeverni a magyar kormányt
Egyéb - Olaj

INA-Mol ügy: nem kell belekeverni a magyar kormányt

Az INA-Mol ügybe nem kell belekeverni a magyar államot “mert az egyike azon keveseknek, akik támogatták Horvátországot” az uniós csatlakozási folyamatban – fejtette ki Zoran Milanovic miniszterelnök kedden Splitben.

A horvát kormányfő a jogi egyetem hallgatóinak tartott előadást az uniós csatlakozási folyamatról és lapjelentések szerint a diákok azután a többi között az INA-Mol részvényesi szerződés felülvizsgálatáról is kérdezték. A Jutarnji list beszámolója szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy a Mol törvényesen a tőzsdén vásárolta a részvényeket, és ezt nem lehet vitatni. A részvényesi szerződés felülvizsgálatára pedig esetleg akkor kerülhet sor, ha jogerős ítélet születik az Ivo Sanader elleni perben. Milanovic kiemelte, hogy nem szeretné “megszakítani Magyarország érdeklődését” a rijekai kikötő és az LNG-terminál iránt – írta a horvát újság szerdai számában.

A Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja. Horvát részről korábban többször is bírálták az INA igazgatóságán belüli viszonyokat, azt állítva, hogy a horvát felet képviselő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok hátrányban vannak a Mol delegáltjaival szemben.

Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság novemberben tíz év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen. Az egyesített korrupciós per vádiratának egyik pontja szerint Sanadert a Mol megvesztegette az INA irányítói jogaiért cserében.

A Mol az ítélet után közleményben utasította vissza a társaságot érintő vádakat, és közölte, hogy az ítéletet előzetes döntésnek tekinti. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig arra emlékeztetett, hogy 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Mol-INA-ügyben.