close
Ilyen jó negyedévet régen zárt a Mol
Friss

Ilyen jó negyedévet régen zárt a Mol

A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta első negyedéves eredményeit: a tiszta EBITDA elérte a 614 millió dollárt, ami az előző év azonos időszakához képest 21%-kal magasabb. A vállalatcsoport nettó profitja pedig a tavalyi év azonos időszakához képest 24%-kal emelkedett, elérve a 323 millió dollárt. A negyedévben a MOL-csoport összes üzletága (Kutatás-Termelés, Downstream, Fogyasztói szolgáltatások, Gázszállítás) erős növekedést mutatott. A tavalyihoz képest magasabb olajárak és a MOL-csoport nemzetközi szintű, versenyképes eszközeinek köszönhetően a Kutatás-Termelés EBITDA 219 millió dollárt ért el, ami 50 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A termelés továbbra is stabilan 111 500 hordóegyenérték volt naponta.

Minden üzletág eredménye emelkedett

Ez a negyedév hozta meg a vállalatcsoport számára a Downstream üzletág eddigi legerősebb első negyedéves tiszta EBITDA-ját. A 324 millió dollár értékű tiszta EBITDA 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A növekedés elsősorban az Európa élvonalába tartozó üzemek teljesítményének és a kedvező külső környezetnek köszönhető. A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág is kiváló negyedévet zárt miután 17 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest az EBITDÁ-ja. Az 55 millió dolláros eredmény mögött az erősödő üzemanyag eladás, és a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll. Az üzemanyag fogyasztás 5 százalékkal növekedett a kelet-közép-európai régióban a tavalyi évhez képest. A Gáz-szállításiüzletág továbbra is stabilan támogatja a MOL-csoport eredményét, tiszta EBITDÁ-ja idén 4 százalékkal emelkedett, így 70 millió dollárra nőtt.

Erős alapot jelentenek az eredmények

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a következőket mondta az eredmények kapcsán: “Kiválóan kezdtük 2017-et, hiszen minden üzletágunk erős növekedést mutatott, és maximálisan kihasználtuk a külső környezet által nyújtott lehetőségeket. Természetesen ehhez szükségünk volt arra is, hogy jól felépített, hatékonyságjavítást célzó programjaink és alacsony költségszintű, ám kiváló minőségű eszközeink megfelelő alapot nyújtsanak ehhez a növekedéshez. A Downstream üzletág e kiváló eszközöknek és az erős külső környezetnek köszönhetően minden idők legerősebb első negyedévét zárta. A kiskereskedelmi szervezetből kialakított Fogyasztói szolgáltatások üzletág is tovább erősödött, ahogy a Kutatás-Termelés is kiválóan megragadta a magasabb olajár és a versenyképes költségszint által nyújtott lehetőségeket. Ezek az eredmények erős alapot teremtettek ahhoz, hogy az év hátralévő részében megtegyük a MOL 2030 stratégia első nagy lépéseit, és idén is legalább 2 milliárd dolláros EBITDÁ-t érjünk el.”