close
Ígéretesebb a nigériai gáz, mint az azeri
Egyéb - Gáz

Ígéretesebb a nigériai gáz, mint az azeri

PĂŠnzĂźgyi ĂŠs politikai tĂĄmogatĂĄst Ă­gĂŠrt a SzaharĂĄt ĂĄtszelő gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez az EurĂłpai UniĂł NigĂŠriĂĄnak, mert a grĂşz-orosz viszĂĄly kirobbanĂĄsa Ăłta fokozottan aggĂłdik gĂĄzellĂĄtĂĄsa miatt, s igyekszik csĂśkkenteni az orosz importtĂłl valĂł fĂźggĂŠsĂŠt. Csakhogy a Gazprom gyorsabb volt: mĂĄr alĂĄ is Ă­rta egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄsĂĄnak szĂĄndĂŠknyilatkozatĂĄt nigĂŠriai partnerĂŠvel az ottani kutatĂĄsrĂłl, termelĂŠsről ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl is.

TizenĂśtmilliĂĄrd eurĂłs gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre buzdĂ­tja az EurĂłpai UniĂł NigĂŠriĂĄt abban a remĂŠnyben, hogy a csĂśvĂśn ĂŠrkező gĂĄz rĂŠvĂŠn csĂśkken az oroszorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl valĂł fĂźggĂŠse, Ă­rja a Financial Times. Ám a kĂśzĂŠp-afrikai orszĂĄgban is Ăśsszefut eddigi nagy szĂĄllĂ­tĂłjĂĄval, az orosz Gazprommal. A tĂĄrsasĂĄg rĂŠszben az ottani gĂĄzkĂŠszletek felhasznĂĄlĂĄsĂĄval szeretnĂŠ eurĂłpai szerződĂŠses kĂśtelezettsĂŠgeit teljesĂ­teni. RĂĄadĂĄsul mĂĄr vevőit megelőzve felajĂĄnlotta NigĂŠriĂĄnak, hogy segĂ­t a fenti 4300 kilomĂŠteres cső lefektetĂŠsĂŠben, sőt, szĂĄndĂŠknyilatkozatot is alĂĄĂ­rt a tervezett kĂśzĂśs feltĂĄrĂĄsrĂłl, termelĂŠsről ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl a NigĂŠriai Nemzeti OlajtĂĄrsasĂĄggal, MoszkvĂĄban.

Andris Piebalgs, az EU energia ĂźgyekĂŠrt felelős biztosa a mĂşlt hĂŠten NigĂŠriĂĄban jĂĄrt, s a brit lap szerint elismerte, hogy az uniĂłs kormĂĄnyok eddig kĂŠslekedtek a vezetĂŠk beruhĂĄzĂĄs tĂĄmogatĂĄsĂĄval. Most azonban, a grĂşziai konfliktus fĂŠnyĂŠben a figyelmĂźk kĂśzĂŠppontjĂĄba kerĂźlt a terv. “Az EU tagĂĄllamaiban, főkĂŠnt GrĂşzia utĂĄn nagy az igĂŠny a beszerzĂŠs forrĂĄsainak valĂłdi bővĂ­tĂŠsĂŠre”, mondta a Financial Timesnek, miutĂĄn vezető helyi energia ipari tisztviselőkkel tĂĄrgyalt a nigĂŠriai fővĂĄrosban, AbujĂĄban. Szerinte az uniĂłs kormĂĄnyok valĂłban nagyon aggĂłdnak amiatt, hogy tĂşl erősen fĂźggnek OroszorszĂĄgtĂłl. Az uniĂłs gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak negyedĂŠről gondoskodĂł OroszorszĂĄg mĂĄr jelezte, hogy szerződĂŠseken keresztĂźl nĂśvelni kĂ­vĂĄnja a nigĂŠriai ĂŠs lĂ­biai gĂĄztermelĂŠs fĂślĂśtti ellenőrzĂŠsĂŠt, s a nagy gĂĄztermelőkkel egy OPEC-jellegű gĂĄzkartellt akar lĂŠtrehozni, emlĂŠkeztet a lap. A grĂşziai konfliktus sorĂĄn OroszorszĂĄg megerősĂ­tette befolyĂĄsĂĄt a dĂŠl-kaukĂĄzusi energiaszĂĄllĂ­tĂł Ăştvonalak felett, ez pedig felveti a kĂŠrdĂŠst, ĂŠrdemes-e mĂŠg az EU-nak tĂĄmogatnia a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄz importjĂĄra alapulĂł, 3300 kilomĂŠteres Nabucco gĂĄzvezetĂŠk projektet. Piebalgs szerint az EU szĂĄmĂĄra most inkĂĄbb a SzaharĂĄt ĂĄtszelő vezetĂŠk lenne ĂŠrdekes. EzĂŠrt talĂĄn pĂŠnzzel is meg kellene tĂĄmogatni megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnya elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt, ĂŠs egyeztető szerepet vĂĄllalni az ĂŠrintett NigĂŠria, Niger ĂŠs AlgĂŠria kĂśzĂśtt. Az EurĂłpai BefektetĂŠsi Bank segĂ­thetne a finanszĂ­rozĂĄsban. “KĂśvetnĂźnk kell azt az irĂĄnyt, amelyet a nigĂŠriai kormĂĄny mutat nekĂźnk, ez pedig egy vilĂĄgosan gĂĄzvezetĂŠk felĂŠ vezet”, mondta Piebalgs. Szerinte ez azt jelenti, hogy jobban el kell kĂśteleznĂźnk magunkat a transz-szaharai gĂĄzvezetĂŠk mellett. Nem tart egyĂŠbkĂŠnt attĂłl a veszĂŠlytől, hogy a Gazprom meghatĂĄrozĂł szerephez juthat NigĂŠriĂĄban, hiszen “az orszĂĄg gĂĄzkĂŠszleteinek nagyjĂĄt nyugati cĂŠgek ĂŠs a helyi ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg rĂŠszvĂŠtelĂŠvel alapult vegyes vĂĄllalatok ellenőrzik”. UniĂłs tisztviselők szerint a csĂśvĂśn ĂŠvi 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz ĂŠrkezhet EurĂłpĂĄba 2016-tĂłl. Az EU egĂŠszĂŠnek ĂŠvi 300 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre van szĂźksĂŠge, de a kereslet 2030-ra megkĂŠtszereződhet. Emiatt az EU-nak Ăşj forrĂĄsok utĂĄn kell nĂŠznie a Kaszpi medencĂŠtől Irakig ĂŠs Katarig, főleg, hogy kĂśzben sajĂĄt termelĂŠse esik. Az algĂŠriai Sonatrach ĂĄllami olajcĂŠg is tĂĄmogatja a transz-szaharai vezetĂŠket, amelynek megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez ĂŠs persze finanszĂ­rozĂĄsĂĄhoz mĂŠg lĂŠtre kell hozni egy konzorciumot is.