close
Idén jelentősen csökkent az üzemanyagok ára
Egyéb - Olaj

Idén jelentősen csökkent az üzemanyagok ára

A 95-ös oktánszámú motorbenzin ára az utóbbi egy év alatt 8,7 százalékkal csökkent, míg a gázolajé 13,7 százalékkal lett kevesebb – derül ki a Mol statisztikájából. Jelenleg a legnagyobb forgalmat lebonyolító 95-ös motorbenzin ára 199,50 forint literenként, míg egy évvel korábban még 218,50 forintot kellett érte fizetni – írja a csütörtöki Népszava. A motorbenzin ára idén az év első felében először mérséklődött, utána azonban erőteljes növekedésnek indult. A 95-ös motorbenzin ára május közepén érte el csúcsát, amikor is literjéért 249,50 forintot kellett fizetni. Ezután augusztusig folyamatosan csökkent, így augusztus elejére az ár 219,50 forintig esett vissza.

Az üzemanyag ára augusztus 1-jétől szeptember 12-ig kisebb mértékben emelkedett, így azért literenként 229,50 forintot kellett fizetni. A szeptember 11-i terrortámadás óta azonban folyamatosan mérséklődtek az árak. A Mol szerint ez azzal magyarázható, hogy míg a világgazdaságban visszaesett a kereslet az üzemanyagok iránt, ugyanakkor a készletek folyamatosan megfelelő szinten voltak. S ezt egészítette ki a kőolajár és a kőolajtermékárak csökkenése a nemzetközi piacokon, valamint a forint erősödése.

A gázolaj ára tavaly év végén 223,75 forint volt, míg jelenleg literje 193 forintba kerül. A gázolaj egész évben a tavaly év végi ára alatt mozgott. A gázolaj ára először január 9-én csökkent, ekkor 219,75 forint volt literje, amit csak június vége felé közelített meg, akkor 217 forintot kellett fizetni érte.

A motorbenzinekhez hasonlóan a gázolaj ára is folyamatosan csökkent a szeptember 11-i terrortámadás után. A gázolajra a téli szokásos nagyobb kereslet sem volt árfelhajtó hatással, így az – a tavalyi évvel ellentétben – a 95-ös oktánszámú motorbenzinnél alacsonyabb áron zárja az évet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.