close
Huszonöt brit céggel szerződött az Areva
Atom - Egyéb

Huszonöt brit céggel szerződött az Areva

Az Areva 25 nagy-britanniai vállalattal írt alá szándéknyilatkozatot alkatrészek szállításáról és szolgáltatások nyújtásáról az új brit EPR (European Pressurized Water Reactor – európai nyomottvizes reaktor) építésére.  Az Areva szerint az egyezmények az EDF Energy által a Hinkley Point C telephelyre tervezett EPR építésére vonatkoznak.

Az egyezmény értelmében a huszonöt vállalat a termékek és szolgáltatások széles skáláját nyújtja majd, beleértve a kovácsolást, szelepek, szivattyúk, daruk, elektronikai eszközök, csővezetékek, tartályok és hűtő berendezések beszállítását. Az Areva közölte, az egyezményt más EPR-ek építésére, például a Sizewell telephelyekre tervezett projektre is ki lehet terjeszteni. Az Areva szerint a korábban már bejelentett, a Rolls-Royce-szal való együttműködéssel együtt a projekt csaknem 500 millió euró értékű munkát jelent a brit ipar számára – írta a NucNet.

Az Areva közölte, eddig 50 brit székhelyű céget azonosított lehetséges partnerként. A mostani 25 aláíró vállalat esetében már megtörtént az előminősítés, és a cég a többi 25 esetében is elkezdi a minősítési folyamatot, ha megkapja a megrendelést az EDF Energy-től. A brit nukleáris hatóság (Office for Nuclear Regulation – ONR) november 26-án adta ki a telephelyengedélyt az NNB Generation Company (NNB GenCo) számára, amely az EDF Energy leányvállalataként új atomerőművet szeretne építeni a Hinkley Point telephelyen. December 13-án pedig az általános típusengedélyt is megkapta a tervezett EPR típus.