close
Húszmillió köbméterrel több gáz fogyott a rekord hidegben
Egyéb - Gáz

Húszmillió köbméterrel több gáz fogyott a rekord hidegben

Az átlagosnál 20 millió köbméterrel több földgáz fogyott múlt pénteken, az elmúlt rekord hideg hétvégén ez volt a csúcs. Nemcsak földgázból volt nagyobb a felhazsnálás,  vasárnap a villamosenergia-igény is magasabb volt 7 százalékkal, az átlagosnál. 

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője az Infórádióban elmondta, egy átlagos téli napon, 0 celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett az ország földgázfelhasználása 45-55 millió köbméter között mozog, 2016 decembere ilyen volt. Lakatos Edina megjegyezte, az idei télen a csúcsfogyasztást január 7-én mérték, ami 69,4 millió köbméter volt, -12,3 átlaghőmérséklet mellett. A rendszer teljesen biztonságosan működött, Lakatos Edina megjegyezte, hogy a nagynyomású földgázszállító vezetékeknek akár -50 fokos hidegben is biztonságosan kell működniük. Az FGSZ a szokásos üzletmenettől mindössze nanyiban tért el, hogy megduplázták a készlenlétet a műszaki személyzet odlalán, hogy a szokásos ellenőrzéseket a megváltozott időjárási és közlekedési feltételek meleltt is el tudják látni. A rendszeren azonban semmilyen műszaki meghibásodás nem történt.

A földgáz mellett az áramfoygasztás is megnőtt, vasárnap 7 százalékkal több áramot használt fel az ország, mint egy normál téli vasárnapon szokott. Erről Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szóvivője nyilatkozott az Infórádiónak. Hozzátette, a fogyasztási rekord nem dőlt meg, de egész hétvégén csúcsközelben mozgott az áramigény, pénteken 6600 megawatt volt ez. Érdekes volt a hétvége a tavalyi januári első hévégével összehasonlítva, a napi bruttó csúcsterhelés most szombaton 4,4, vasárnap 8,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.