close
Húszmillió eurót hoztak a kvótaértékestések
Egyéb - Emisszió

Húszmillió eurót hoztak a kvótaértékestések

Ötször értékesített magyar kibocsátási kvótákat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Európai Energiatőzsdén decemberben. A több mint 20 millió euró bevétel fele a szaktárca klímapolitikai és zöldgazdaság-fejlesztési programjainak megvalósítását segíti.

A NFM az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszere második kereskedési időszakában nyilvántartott magyar EUA kibocsátási egységekből összesen 2,5 milliót értékesített a lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsde azonnali piacán két aukciós napon, december 10-én és 17-én. Az Európai Bizottság a tagállamokkal közösen az Európai Energiatőzsdét jelölte ki az uniós emisszió-kereskedelmi rendszer harmadik időszaka közös aukciós platformjának is. Az időszakok közötti átmenet megkönnyítése érdekében a tagállamok a harmadik időszakbeli kibocsátási kvótákat már 2012-ben árverezésre bocsáthatják – ismertette a tárca.

Az úgynevezett korai aukció központosítottan működik, a tagállami részvétel mértékét az Európai Unió határozza meg. Az NFM december 11-én, 13-án és 18-án összesen 601 ezer magyar EUA III egységet értékesített. Az eredményes aukcióknak köszönhetően összesen 20,138 millió euró bevételhez jutott a magyar állam. Az összeg fele a központi költségvetésbe kerül, a másik felét az NFM kezelésében lévő klímapolitikai és zöldgazdaság-fejlesztési programokra fordítják – közölte a tárca.