close
Húszmillió tonna gázolajat szállít Csehországba a Mol
Friss

Húszmillió tonna gázolajat szállít Csehországba a Mol

Húszmillió tonna gázolajat szállít a cseh állami anyagtartalék alap (SSHR) számára a Mol – közölte Edita Pechalová, az SSHR szóvivője vasárnap Prágában. A szállítmány értéke a forgalmi adó nélkül mintegy 230 millió korona, azaz mintegy 2,645 milliárd forint.

A szélsőséges téli időjárásban is használható gázolaj szállítási jogát a Mol az SSHR által kiírt nyilvános pályázaton nyerte el. “A szerződés két évre szól. A szállítás értéke mérsékelten módosulni fog az amerikai dollár árfolyamának alakulásától függően. A gázolaj a hosszúlejáratú tartalékalapba kerül, és szállításkor nem lehet hatvan napnál régebbi” – közölte Pechalová.

Az SSHR április elején közölte, hogy Csehország kőolajtartalékai 87 napra csökkentek, miközben az európai uniós rendelet legalább 90 napi tartalékot ír elő. Ennek a helyzetnek az alapján írtak ki új pályázatokat, amelyek egyikét a Mol nyerte.

A pénzügyminisztérium felszólította az SSHR-t, hogy készítsen középtávú terveket a tartalékok folyamatos fenntartására. Pavel Svagr, az SSHR elnöke szerint a tervek teljesítéséhez az alapnak nagyobb kormánytámogatásra, több költségvetési forrásra van szüksége.