close
Húsz év múlva karbonmentes lesz Reykjavik
Egyéb - Emisszió

Húsz év múlva karbonmentes lesz Reykjavik

Izland fővárosa 2040-re teljesen kibocsátásmentes lehet. Az odáig vezető útról szól a napokban közzétett javaslat, amely egyebek mellett szerint jelentős mértékben növelnék Reykjavik közösségi közlekedésének hatékonyságát, limitálnák a város terjeszkedését.

Az új cél sokal ambíciózusabb a korábbi terveknél, azok 2050-re a kibocsátás csupán 73 százalékos csökkenését irányozták elő. A térség más nagyvárosai, Oslo, Helsinki hasonló időtávon gondolkoznak a karbonmentesség elérésében.

Reykjavik energiaellátása – az áram és a hőenergiaszolgáltatás – már megújuló bázison működik, ezért most a közösségi közlekedésre, és a napi utazások távolságának csökkentésére kell koncentrálni az Izlandi fővárosban. Ennek az egyik útja, a lakingatlanfejlesztések korlátozása, és a belvárosba történő koncentrálása. Ugyanakkor a kerékpáros és a gyalogos közlekedés támogatásával szeretnék elérni, hogy a közösségi közlekedés legalább harminc százalékát ez a két forma tegye ki 2030-ra. Az elektromos autózás és hajózás fellendítése érdekében komoly töltőállomáshálózat-fejlesztést irányoztak elő.