close
Hulladék-elhelyezési szerződés a tervezett atomerőműveknek
Atom - Blog - Egyéb

Hulladék-elhelyezési szerződés a tervezett atomerőműveknek

Az amerikai energiaĂźgyi minisztĂŠrium (Department of Energy – DOE) szerződĂŠst ajĂĄnl az Ăşj atomerőművi blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt fontolgatĂł vĂĄllalatoknak a kiĂŠgett Ăźzemanyag ĂŠs a nagyaktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠk elhelyezĂŠsĂŠre.

Az amerikai tĂśrvĂŠnyek szerint a vĂĄllalatoknak szerződĂŠssel kell rendelkezniĂźk a energiaĂźgyi minisztĂŠriummal a hulladĂŠk elhelyezĂŠsĂŠre, hogy a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgtĂłl (Nuclear Regulatory Commission – NRC) megkapjĂĄk az engedĂŠlyt egy Ăşj blokk lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsĂŠre.

A DOE 2008. oktĂłber 31-ĂŠn jelentette be, hogy lehetővĂŠ teszi a szerződĂŠseket azon vĂĄllalatoknak, melyek jeleztĂŠk a nukleĂĄris hatĂłsĂĄgnak az Ăşj blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂł szĂĄndĂŠkukat. Samuel Bodman miniszter kijelentette: “Azzal, hogy lehetővĂŠ tettĂźk ezen szerződĂŠseket az Ăşj blokkok beruhĂĄzĂłinak, segĂ­teni fogjuk az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄnak bővĂźlĂŠsĂŠt az EgyesĂźlt Államokban, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy elĂŠrjĂźk a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal ĂŠs az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄggal kapcsolatos cĂŠljainkat.”

Az Ăşj blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsre beadott engedĂŠlyek ĂĄllapotĂĄrĂłl az NRC http://www.nrc.gov/reactors/new-reactors.html oldalĂĄn olvashatĂłk tovĂĄbbi informĂĄciĂłk.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.