close
A hőszigetelés nem alternatívája a paksi bővítésnek
Friss

A hőszigetelés nem alternatívája a paksi bővítésnek

Teljesen tévúton járnak, akik az épületek hőszigetelését a paksi bővítés, Paks 2 alternatívájának tartják – jelentette ki Aszódi Attila, a bővítésért felelős kormánybiztos, a napi.hu energiaipari konferenciáján. Hozzátette: a fűtés jelentős részben, 75 százalékban földgáz alapú, az átlagos magyar családi házak hőszigetelése földgáz megtakarítást jelent, és nem az áramigény csökkenését.

A kormánybiztos jelezte, az új ingatlanokban sokszor alternatív fűtési megoldásokat választanak, például hőszivattyút, aminek a terjedése az áramfogyasztás emelkedéséhez fog vezetni. Ugyanígy a gazdasági fejlődés is, hiszen ma Magyarországon az egy lakosra jutó villamosenergia-fogyasztás jóval az európai átlag alatt van. Németországban kétszer, Finnországban hárpomszor akkora. Ez mind az áramigény növekedése irűnyába mutat – jelentette ki a kormánybiztos. Ha továbbra is úgy gondoljuk, hogy fontos a biztonságos áramellátás, akkor alapvető fizikai kérdéskre kell választ adni. Szükségünk van stabil termelő kapcitásokra. A kílmavédelmi célok teljesítése is alapvető érdeke a fejlett világnak, ebben komoly felelőssége van, ezért szükségünk van alacsony széndioxid kibocsátású erőművekre, ilyen az atomerőmű.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.