close
Hoppon maradt japánok
Egyéb - Olaj

Hoppon maradt japánok

A japán miniszterelnök nehezményezte, hogy Moszkva nem a Nahodka felé vezető olajcső lefektetéséről határozott – írja az RBC. Bombaként robbant Japánban az a napokban hozott orosz döntés híre, hogy egyelőre nem épül fel az orosz olajat Japánba szállító vezeték. Az orosz kormány ugyanis az exportcső olcsóbb és gyorsabban megépíthető alternatíváját választotta, amely viszont nem Japánba, hanem Kínába juttatja az olajat. A két óriásberuházásra pedig egyidejűleg nincs pénz, még az érintett cégek bevonásával sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki, szentpétervári tárgyalásain értésére adta Junicsiro Koizumi japán miniszterelnöknek, hogy a japán Nahodka kikötőig vezető cső csak egy mérlegelésre alkalmas lehetőség volt.

Tárgyalópartnere ugyanakkor emlékzetette, hogy a beruházási döntésnél tekintettel kell lenni arra, hogy az óriási, még kiaknázatlan szibériai enerrgiahordóknak piacot kell keresni. Erre pedig a kínai vevőknél jóval többet, az egész Csendes-óceáni térséget kínálja a rajta keresztül elérhető Nahodka kikötő.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.