close
Hitelszerződést írt alá a Pannergy leány
Egyéb - Távhő

Hitelszerződést írt alá a Pannergy leány

Beruházási hitelszerződésről állapodott meg a Miskolci Geotermia Zrt. és a Magyarországi Volksbank Zrt., amelynek révén a pénzintézet a PannErgy stratégiai finanszírozó partnere lett – jelentette be a PannErgy a BÉT honlapján.

A PannErgy Miskolci Hőszolgáltatóval közös leányvállalata, a Miskolci Geotermia Zrt. a társaság hétfői közleménye szerint projekthitel folyósításáról, illetve az ezzel kapcsolatos hitelkeret biztosításáról állapodott meg a Sberbank csoporthoz tartozó Magyarországi Volksbank Zrt.-vel. A megállapodás révén a Miskolci Geotermia Zrt.-nek összesen 6,3 millió euró összegű beruházási célú finanszírozási keret felhasználására lesz lehetősége, amit saját erő refinanszírozására, továbbá a beruházás pénzügyi lezárására használnak fel.

A hitelkeret a közlemény szerint lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság az előkészített projektekből egyszerre akár többet is elindítson. A PannErgy célja, hogy a geotermikus hő energetikai célú hazai hasznosítását a lehető legtöbb helyen megvalósítsa, ennek a stratégiának a jegyében kezdi meg előkészíteni a Miskolci Geotermikus Projekthez kapcsolódóan, egy csúcstechnológiás növénytermelő üvegház megvalósítását, amely a miskolci geotermikus beruházás szekunder hőjét hasznosítja.

Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója, az igazgatótanács tagja a közleményben kifejti: kedden átadhatják Magyarország legnagyobb geotermikus hőt hasznosító rendszerét, várhatóan az év végéig pedig bejelenthetik a második szakasz lezárását. “A miskolci beruházás kivitelezése alatt nagyon sok tapasztalatot szereztünk arra vonatkozóan, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel egy 7,5 milliárd forintos, 20 ezer ingatlant ellátó hőrendszer kiépítése körül. A megszerzett tapasztalatokat, Magyarországon és a Kárpát-medencében szeretnénk kamatoztatni, a terveink között szerepel több jelentős projekt elindítása, amelyekhez jelentős forrásigény szükséges” idézi a cégvezetőt a közlemény.