close
Heti üzemanyagárak: csak a gázolaj ára csökkenhet
Egyéb - Olaj

Heti üzemanyagárak: csak a gázolaj ára csökkenhet

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében továbbra is változatlanságot, míg a gázolaj esetében 3-5 forint árcsökkentést indokolnak 6-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 428 forint, a gázolajé pedig 431 forint lehet augusztus 8-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest emelkedett, átlagosan 2,5%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban nem változott. A forint a dollárral szemben viszont az elmúlt hét nap során átlagosan 2,2%-kal erősödött – áll a GKI Energiakutató kft. heti előrejelzésében.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,2%-os emelkedést, míg a gázolaj esetében 2,3%-os csökkentést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében továbbra is változatlanságot, míg a gázolaj esetében 3-5 forint árcsökkentést indokolnak 6-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 428 forint, a gázolajé pedig 431 forint lehet augusztus 8-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 10, a gázolaj kb. 15,5%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 5%-kal kevesebb benzint és kb. 9,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.