close
Hernádi: jobb a különadó, mint a rossz makrogazdasági környezet
Egyéb - Gáz - Prognózis

Hernádi: jobb a különadó, mint a rossz makrogazdasági környezet

A Mol első embere szerint, jobb egy három évre szóló különadó az érintett magyarországi cégek számára, mint egy elhúzódó bizonytalan makrogazdasági helyzet, ennyi idő alatt a válság okozta problémák megoldódhatnak. Hernádi Zsolt, az Arad-Szeged födlgázvezeték avatását követően egyebek mellett úgy nyilatkozott, hogy a folyamatban lévő földgázvezeték építések révén, mire lejár a jelenelgi, Oroszországgal kötött gázimport szerződésünk, a jelenleginél nagyobb lehet a verseny a térségi gázpiacon, ami az árak csökkenését eredméynezheti.

Hogy ki ĂŠs milyen mĂŠrtĂŠkben fizeti meg a vĂĄlsĂĄg ĂĄrĂĄt, a kormĂĄny dĂśntĂŠsi kĂśrĂŠbe tartozik – mondta HernĂĄdi Zsolt, a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt, az Arad-Szeged fĂśldgĂĄzvezetĂŠk avatĂĄsĂĄt kĂśvetően. Hogy a szerdĂĄn bejelentett, ĂŠvi 70 milliĂĄrd forintos kĂźlĂśnadĂłbĂłl, mekkora rĂŠsz esik a Mol-ra, mĂŠg korai lenne bĂĄrmit is mondani, ez majd a szakminisztĂŠriumok ĂŠs a parlament erről szĂłlĂł dĂśntĂŠsei utĂĄn derĂźl csak ki  – tette hozzĂĄ az olajtĂĄrsasĂĄg első embere.

– BĂĄr nem tisztem a rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyamrĂłl beszĂŠlni, Ăşgy tĹąnik, a befektetők mĂĄr korĂĄbban beĂĄraztak egy ilyen lehetősĂŠget – jegyezte meg HernĂĄdi Zsolt. HozzĂĄtette: Ăşgy gondolom, jobb egy hĂĄrom ĂŠvre szĂłlĂł kĂźlĂśnadĂł az ĂŠrintett magyarorszĂĄgi cĂŠgek szĂĄmĂĄra, mint egy elhĂşzĂłdĂł bizonytalan makrogazdasĂĄgi helyzet. Ez alatt a hĂĄrom ĂŠv alatt szerintem megoldĂłdnak a vĂĄlsĂĄg miatt kialakult problĂŠmĂĄk, ez pedig vĂŠgső soron jĂłt tesz az Ăśsszes magyar vĂĄllalatnak – ĂŠrvelt. Ha jogtalannak tartanĂĄnk az adĂł kivetĂŠsĂŠt, megtĂĄmadnĂĄnk bĂ­rĂłsĂĄgon, mint ahogy tettĂźk azt a bĂĄnyajĂĄradĂŠkkal annak idejĂŠn – folytatta hernĂĄdi. Erről azonban nem ĂŠrezzĂźk Ăşgy, hogy jogtalan lenne, bĂĄr a pontos mĂŠrtĂŠkĂŠt mĂŠg nem ismerjĂźk – mondta az elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂł. 

A most ĂĄtadott vezetĂŠk tĂśrtĂŠnelmi fontossĂĄgĂş abbĂłl a szempontbĂłl, hogy Ăşj tĂĄvlatokat nyit meg az orszĂĄg ĂŠs a rĂŠgiĂł szĂĄmĂĄra a gĂĄzkereskedelem terĂźletĂŠn – ĂŠrtĂŠkelte a beruhĂĄzĂĄst HernĂĄdi Zsolt.  A cső kapacitĂĄsa ĂŠvi 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, ami egy egyszerĹą technikai megoldĂĄssal – egy kompresszor beĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel – 4,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre nĂśvelhető. A jĂśvőre elkĂŠszĂźlő magyar-horvĂĄt vezetĂŠk 5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş lesz, a magyar-osztrĂĄk vezetĂŠk szintĂŠn ĂśtmilliĂĄrdos kapacitĂĄsĂş – sorolta, majd azzal folytatta: mindez – kiegĂŠszĂ­tve a tĂŠnnyel, hogy fajlagosan MagyarorszĂĄg gĂĄztĂĄrozĂł kapacitĂĄsa az egyik legjobb a tĂŠrsĂŠgben – remek helyzetet teremt arra, hogy ĂŠlĂŠnk gĂĄzpiaci verseny alakuljon ki az orszĂĄgban ĂŠs a rĂŠgiĂłban. Ez pedig vĂŠgső soron jĂłt tesz majd a fogyasztĂłi ĂĄraknak – hangsĂşlyozta hernĂĄdi. Amikor 2015-ben lejĂĄr az orszĂĄg hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzimport szerződĂŠse OroszorszĂĄggal, az energiacĂŠgek sokkal szĂŠlesebb kĂśrből vĂĄlogathatnak, kivel ĂŠs milyen időtĂĄvra kĂśtnek szĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst – jelentette ki a Mol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja.

HernĂĄdi kitĂŠrt arra is, hogy a vĂĄlsĂĄg rĂĄdĂśbbentette az embereket az energiatakarĂŠkossĂĄg fontossĂĄgĂĄra. FinnorszĂĄgban pĂŠldĂĄul – ĂŠrvelt -, ahol a tĂŠl jĂłval hosszabb ĂŠs hidegebb, mint MagyarorszĂĄgon, az egy csalĂĄdra jutĂł energiafogyasztĂĄs mintegy fele a magyarorszĂĄginak. A vĂĄlsĂĄg ĂŠppen ezĂŠrt – a negatĂ­v hatĂĄsok mellett – ĂśsztĂśnzőleg is hatott az energiaĂĄgazatra – lakossĂĄgi oldalrĂłl a takarĂŠkossĂĄg, szolgĂĄltatĂłi oldalrĂłl pedig az olcsĂłbb, hatĂŠkonyabb technolĂłgiĂĄk ĂŠs megoldĂĄsok keresĂŠse szempontjĂĄbĂłl.