close
Hatvan dollár Szaúd-Arábia olajár célja
Olaj

Hatvan dollár Szaúd-Arábia olajár célja

Hatvan dolláros olajárat szeretne elérni Szaúd-Arábia 2017-ben, mert ez az a szint, ami már biztosítja a nagy öböl-menti termelők számára a további kutatás-termelési beruházásokhoz szükséges forrásokat, másrészt az USA palaolaj termelőinek még nem igazán hoz eredményt, vagyis nem kell attól tartani, hogy elárasztanák ismét a piacot.

A Reuters beszámolójában emlékzette az OPEC és Oroszország tavaly év végén létrejött, napi 1,8 millió hordós termeléscsökkentési megállapodására, ami 90 százalék körüli szinten látszik teljesülni. A nyersolaj ára azonban jelenleg 56 dollár körüli szinten táncol. A kartellnek hivatalosan ugyan nincs célára, de zárt ajtók mögött a Reuters értesülései szerint, az öböl-menti államok 60 dolláros szintet célozták meg. Azt ugyanakor nem szeretnék, ha az árak jelentősen meglódulnának, mert ez ismét mozgásba hozhatja a nem hagyományos szénhidrogénkészleteket termelőket, leginkább az amerikai palaolajmezőkön működő cégektől féltik az OPEC tagjai a kényes piaci egyensúlyt. Szakértők szerint azonban a palaolajtermelés az USA-ban már 60 dollár körüli szinten ismét eredményes lehet.

Az áremelkedés a hosszabb távú ellátásbiztonság szempontjából is fontos volna egyes elemzők szerint, mert 2014 óta csaknem ezer milliárd dollárnyi befektetést vontak vissza, az alacsony árak miatt. Ez pedig a kínálati oldal szűkülését vetítheti előre hosszabb távon, ha a készletpótlás nem megfelelő ütemű. Ennek a k9övetkezménye pedig egy újabb emelkedő ártrend lehet, ami a felhasználóknak lenne kedvezőtlen, vagyis az egyensúlyi árszint elérése mindkét odlal számára fontosnak tűnik. A felhasználók természetesen egyelőre elégedettek a 60 dollár alatti jegyzésekkel.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.