close
Hatmillió életet methet meg Ázsiában a zöldenergia
Egyéb - Emisszió

Hatmillió életet methet meg Ázsiában a zöldenergia

A Párizsi Klímamegállapodás céljainak elérése érdekében az ázsiai országoknak 2050-ig évente legalább 300 milliárd dollárt kell ebfektetniük alacsony karbonintenzitású enegiatermeklési módok fejlesztésébe, de az Ázsiai Fejlesztési bank szakértői szerint a fejlesztések hozadéka meghaladja a költségeket.

Sok millió életet menthet meg, és csökkentheti az energiaszegénységet a térségben az alacsony kibocsájtású technológiák elterjedése. A térség az egyik leginkább kiszolgáltatott a klímaváltozásnak, a tájfunoknak és az áradásoknak. A bank elemzői szerint csak a levegőminőség javulása közel 6 millió, a légszennyezéssel összefüggő halálesetet előzhet meg. Ugyanakkor a zöldenergiák, az energiatárolás, az okos megoldások terjedése a térségben jelentős segítséget jelenthet a szakértők szerint a klímaérzékeny mezőgazdaságnak, és segíthet fenntartható módon gazdálkodni, hogy a földtulajdonosoknak ne kelljen elvándorolni, mert elszegényednek.

A manilai székhelyű nemzetközi péntzintézet 45 tagországot tekint fejlődőnek a térségben, ideértve Kambodzsát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket és Vietnamot. A szakértők arra számítanak, hogy minden egy dollárnyi befektetés két dollárnyi haszonnal járhat, ha a helyes lépéseket teszik meg az érintett országok – idézik több helyen is a bank vezető közgazdászát.