close
Hat erőművet és két áramszolgáltatót vesznek a csehek Grúziában
Áram - Egyéb

Hat erőművet és két áramszolgáltatót vesznek a csehek Grúziában

Nyolc grúz energetikai cég megvásárlására szerzett jogot az állami versenypályázatok eredménye alapján a cseh Energo-pro társaság. A csehek hat erőművet és két áramszolgáltatót szereztek meg Grúziában, amelyekért összesen 312,3 millió dollárt kell kifizetniük a grúz államnak – közölte szerdán a Hospodárské Noviny című prágai lap a grúz kormány hivatalos döntésére hivatkozva. A cseh üzleti napilap szerint ez az eddigi egyik legnagyobb magánosítási tranzakció Grúziában. Az Energo-pro 85 millió dollárért megveszi az grúz országos áramszolgáltató társaságot, amely az ország néhány régiójában mintegy 700 ezer lakást és ipari egységet lát el árammal. További 30 millió dollárért cseh kézbe kerül az autonóm Adzsári Köztársaság áramszolgáltatója is.

A hat vízerőmű együttes teljesítménye 360 megawatt. Az erőművekért az Energo-pro 197,3 millió dollárt fog befizetni a grúz államkasszába.

Az üzletet pénzügyi szempontból a Ceská Exportní Banka biztosítja.

A grúz kormány azért bocsátotta eladásra az erőműveket és az áramelosztó társaságokat, hogy stabilizálja az ország áramellátását, amelyben eddig gyakoriak voltak az áramkimaradások – közölte korábban a grúz kormány.

Ugyanakkor a masszív privatizációval az államkasszát is feltöltik. Tavaly, 2005-ben, több mint 250 millió dollár értékű állami vagyont értékesítettek.

A cseh Energo-pro cég Bulgáriában három vízerőművet üzemeltet, amelyekért a közelmúltban fizetett ki 1,3 milliárd koronát. A cég az idén két törökországi vízerőmű felépítésére írt alá szerződést az ottani hatóságokkal. E beruházások értéke meghaladja a 600 millió koronát. A morvaországi Svitavyban székelő energetikai cégnek Csehországban 12 közepes, illetve kisebb vízerőműve van.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.