close
Háromilliárdnyi fejlesztést támogat a Paksi Atomerőmű
Atom - Egyéb

Háromilliárdnyi fejlesztést támogat a Paksi Atomerőmű

A paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány negyedmilliárd forint támogatás odaítéléséről döntött, ezzel a 23 pályázó önkormányzat hárommilliárd forint értékű fejlesztést hajthat végre – mondta Mittler István kommunikációs megbízott.

A szervezet, amely tavaly óta sikeresen segíti a paksi atomerőmű környezetében fekvő települések fejlesztéseit, a Bács-Kiskun megyei Szakmáron tartott ülésén 29 pályázatról döntött. A beérkezett igény meghaladta a 412 millió forintot. A kuratórium 23 igénylőnek 246 millió forintot ítélt meg. Az összeg elősegíti a támogatott térségekben élők életminőségének javítását – közölte Szmola J. Ernő kuratóriumi tag.

A támogatott fejlesztések közül kiemelte a dunapataji és újteleki termelői piacot, ahol saját termékeiket értékesíthetik komfortos körülmények között a helyi termelők. Madocsán az alapszolgáltatási központ épülete újul meg, Faddon a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Sportcsarnok energetikai fejlesztésére kerül sor alapítványi támogatással. A nyertesek között van a paksi, a szekszárdi önkormányzat, illetve Kalocsa városa is.

A kuratórium változtatott a támogatási intenzitás mértékén annak érdekében, hogy a kistelepülések nagyobb eséllyel pályázhassanak. Eddig a beruházási költségeknek legfeljebb 65 százalékát nyerhették el a pályázók, a jövőben viszont a mérték függ az összértéktől. Ötmillió forint alatt 95, 5 és 15 millió között 80, míg az annál nagyobb értékű projekteknél 65 százalék lehet a maximális támogatás. Tóth Jenő, a házigazda település, Szakmár polgármestere is üdvözölte ezt a változást.

Meghirdette a második pályázati fordulót is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A benyújtási határidő 2012. augusztus 15-e, a keretösszeg 204 millió forint. Döntés október közepén várható. Pályázni a kalocsai, paksi kistérség, valamint a szekszárdi kistérség északi részén fekvő negyvenegy település jogosult.