close
Három várományosa van a temelíni beruházásoknak
Atom - Egyéb

Három várományosa van a temelíni beruházásoknak

 A japĂĄn tulajdonĂş Westinghouse Electric, az orosz Atomsztrojexport, valamint a francia Areva egyike vĂŠgezheti a temelĂ­ni atomerőmĹą fejlesztĂŠseit – adta hĂ­rĂźl Petr Necas cseh miniszterelnĂśkĂśt idĂŠzve a Nikkei hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg szerdĂĄn. A cseh CEZ, amely KĂśzĂŠp-EurĂłpa legnagyobb ĂĄramszolgĂĄltatĂłja, tovĂĄbbi kĂŠt reaktorral kĂ­vĂĄnja bővĂ­teni a temelĂ­ni atomerőmĹąvet.

A beruházással kapcsolatosan ellentmondásos információk kerültek napvilágra: korábban a Hospodarske Noviny, szlovák gazdasági napilap az ipari miniszterre hivatkozva közölte, a beruházást több évre is elhalaszthatják, mivel bizonytalanok az áramkereslet kilátásai 2020 után. A miniszterelnök szerdai bejelentésében azonban úgy fogalmazott, hogy már 2013-ban elkezdenék az erőmű bővítését.

A pålyåzat nyertesÊt vårhatóan nem csak pÊnzßgyi szempontok alapjån vålasztjåk ki. Fontos lehet a kßlpolitikai, valamint a nemzetgazdasågi Êrdekek vÊdelme is. A beruhåzås egyik cÊlja  enyhíteni Csehorszåg energiaellåtåsånak fßggÊsÊt Oroszorszågtól. Necas azonban az elbírålåsi folyamat tisztasågåt hangsúlyozva kijelentette, hogy nem ellentÊtes a nemzeti Êrdekekkel az, hogy egy orosz vållalat is indul a pålyåzaton.