close
Harmadával csökkentenék Dubai energiafogyasztását
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Harmadával csökkentenék Dubai energiafogyasztását

Legalább harminc százalékkal csökkentené az Egyesült Arab Emirátusok energiafogyasztását egy Dubai székhelyű startup vállalkozás. A Taka Solutions üzleti modellje, viszonylag egyszerű, az ügyfeleiknek csak az elért megtakarításból kell fizetniük. Ha nincs iylen, akkor a Taka elbukta a befektetést.

Charles Blaschke és Chris Burkhadt – a Forbes beszámolója szerint -, abból indultak ki, hogy az energiatakarékosság úgymond az elsőszámú energiaforrás, hiszen azonos hatású, mintha új forrást kapcsolnánk be, de ezt a megújulók fejlesztési költségeinél 75 százalékkal olcsóbban elérhetjük. Az energiahatékonysági paic ma nagyjából 310 milliárd dollárrosra tehető éves szinten a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint. Az ENSZ környezetvédelmi programjának szakértői pedig úgy számolnak, hogy a globális energiafogyasztás 40 százalékát az épületek emésztik fel. A világítás, a hűtés-fűtés és a többi épületgépészeti megoldás, amelyek működéséhez áramra van szükség. Ennek a felhasználásnak a csökkentése midndenki, minden ország, épületüzemeltető, tulajdonos, bérlő számára elsődleges fontosságú.

A Taka Solutions felhőalapú megoldást alkalmaz, valamint szoftveres modelleket készít az adott épület energiahatékonysági lehetőségeiről. Mi álljuk az összes költséget – idézi a Forbes a cég egyik alapítóját és vezetőjét -, a mérnöki munkát, az eszközöket, az alvállalkozókat, az irányítást, és csak a megtakarításból kell fizetni a megbízónak. A lehető legtöbb Dubai-i épületet szeretnék bevonni a programba, és ezzel harmadával csökkenteni az Emirátusok energiafogyasztását. Ma a világon ennek az országnak van a legnagyobb carbon lábnyoma.