close
Harcol a szmog ellen Kína
Egyéb - Emisszió - Szén

Harcol a szmog ellen Kína

A légszennyezés továbbra is súlyos problémákat okoz a kínai nagyvárosokban, amelynek elsősorban a túlzott szénfogyasztás és az elöregedett járműpark a felelős. Peking ezért drasztikusan visszaszorítaná a szénfelhasználást.

A kínai nagyvárosokban – nem is elsősorban a hírekben sokat emlegetett Pekingben, hanem főként Hopejben és Sangtunban – olyan mértékű a légszennyezés, hogy az európai szemmel nehezen elképzelhető. (Pedig egy nap Pekingben is felér egy doboz cigaretta elszívásával.) Bár a hivatalos médiumok ritkán számolnak be róla, a helyzet már olyan súlyos, hogy gyakran a közlekedést is le kell állítani, mivel a szmog miatt néhány méterre csökken a látótávolság.

A nagy visszatérő: a szén
A modern ipari világban a szén az ipari forradalom idejét idézi, ugyanakkor a nyersanyag még mindig a világ egyik legfontosabb energiahordozója és jó úton van afelé, hogy visszanyerje korábbi fontosságát. Elsősorban azért, mert minden másnál olcsóbb, de az sem mellékes, hogy szinte mindenhol megtalálható. Van belőle nekünk is bőven.

A kínai kormányzat eddig is drasztikus lépéseket tett a főváros levegőjének megtisztítására, Pekingben az elmúlt két évben 12 milliárd jüant (1,9 milliárd dollárt) költöttek a széntüzelésű fűtőberendezések lecserélésére a belvárosi részeken, összesen 160 ezer háztartásban. A kormányzat külön támogatást ad azoknak, akik télen árammal fűtenek és már a téli széntüzelés teljes betiltása is szóba került. Több mint száz gyárat leállítottak, vagy más városokba költöztettek, amivel a főváros a kevésbé reflektorfényben lévő területekre tolta át a problémáját.

Ezzel együtt 2013-ra csak alig, mindössze 7 százalékkal sikerült csökkenteni a szénfogyasztást (19 millió tonnára évente) a fővárosban, ami ráadásul jelentős részben a szokásosnál enyhébb téli időjárás miatt visszaesett keresletnek is betudható. Ennek ellensúlyozására a pekingi kormányzat most még az eddigieknél is komolyabb csökkentési tervet fogalmazott meg, eszerint a fővárosi szénfogyasztást nem az eddigi tervek szerinti éves 15, hanem 10 millió tonnára szorítanák le 2017-ig.

Ennek keretében további szénerőműveket állítanak le, amelyeket gázüzeműekre cserélnek: Ezenkívül a levegőminőség javítása érdekében folytatják az elöregedett járművek cseréjét: eddig az első félévben 176 ezer régi gépkocsit cseréltek le, a következő években a tervek szerint összesen ötmillió gázolajzabálót cserélnek le roncsprémiummal megtámogatva. Ebből egyedül Pekingben a szándékok szerint 330 ezer, a vonzáskörzetében 660 ezer jármű részesülhet.