close
Hamarosan megkezdheti a próbaüzemet az iráni atomerőmű
Atom - Blog - Egyéb

Hamarosan megkezdheti a próbaüzemet az iráni atomerőmű

IrĂĄn első atomerőműve napokon belĂźl elkezdheti a prĂłbaĂźzemet, jelentette be az orszĂĄg hĂ­rĂźgynĂśksĂŠge (IRNA) 2009. februĂĄr 22-ĂŠn. Az 1000 MW teljesĂ­tmĂŠnyű, orosz segĂ­tsĂŠggel ĂŠpĂźlő bushehri atomerőmű mĂŠg 2009. februĂĄrban megkezdheti a prĂłbaĂźzemet. Az esemĂŠnyen Reza Aqazadeh, az irĂĄni atomenergia szervezet vezetője ĂŠs Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz ĂĄllami vĂĄllalat vezetője is rĂŠszt vesz.

Az OroszorszĂĄgbĂłl szĂĄllĂ­tott fűtőelemek tovĂĄbbra is leplombĂĄlva, a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg felĂźgyelete alatt maradnak. IrĂĄn megerősĂ­tette, hogy a fűtőelemek betĂśltĂŠsĂŠre csak 2009 mĂĄsodik negyedĂŠvĂŠben kerĂźl sor. Az Ăśsszes egyĂŠb főberendezĂŠst mĂĄr beszerelte az orosz Atomsztrojexport. 2006 mĂĄjusĂĄban OroszorszĂĄg bejelentette, hogy az erőmű 90%-ban elkĂŠszĂźlt, ĂŠs az akkori tervek szerint 2006 vĂŠgĂŠre befejeződĂśtt volna az ĂŠpĂ­tĂŠs.

Az IRNA szerint a lĂŠtesĂ­tĂŠs kĂźlĂśnbĂśző okok – tĂśbbek kĂśzĂśtt a berendezĂŠsek ĂŠs a fűtőelemek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatos problĂŠmĂĄk – miatt csĂşszott. Az irĂĄni tervek szerint kĂŠt blokk ĂŠpĂźlne az orszĂĄg dĂŠlnyugati rĂŠszĂŠn talĂĄlhatĂł bushehri telephelyen, ahol azonban nĂŠgy blokknak is van elegendő hely.

Az USA kĂźlĂźgyminisztĂŠriuma az előző hĂŠten jelentette be, hogy a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠg tovĂĄbbra sincs meggyőződve rĂłla, hogy az irĂĄni nukleĂĄris program kizĂĄrĂłlag bĂŠkĂŠs cĂŠlĂş. “IsmĂŠtelten felszĂłlĂ­tjuk IrĂĄnt, hogy hagyjon fel az urĂĄn dĂşsĂ­tĂĄsĂĄhoz ĂŠs a nehĂŠzvĂ­zhez kapcsolĂłdĂł tevĂŠkenysĂŠgĂŠvel, tĂĄjĂŠkoztassa a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠget (NAÜ) valamennyi katonai cĂŠlĂş nukleĂĄris tevĂŠkenysĂŠgĂŠről ĂŠs haladĂŠktalanul segĂ­tse a NAÜ-t az orszĂĄgban folyĂł nukleĂĄris program felĂźlvizsgĂĄlatĂĄban” – ĂĄll kĂśzlemĂŠnyĂźkben.

Mohamed ElBaradei, a NAÜ főigazgatĂłja 2009. februĂĄr kĂśzepĂŠn adta ĂĄt az IrĂĄnnal kapcsolatos legfrissebb jelentĂŠsĂŠt a NAÜ 35 tagbĂłl ĂĄllĂł kormĂĄnyzĂłtanĂĄcsĂĄnak. A jelentĂŠst – mely egyelőre nem nyilvĂĄnos – a 2009. mĂĄrcius 2-i ĂźlĂŠsĂŠn tĂĄrgyalja meg a tanĂĄcs.