close
Gyorsan engedélyeznék a tengerparti atomerőműveket
Atom - Blog - Egyéb

Gyorsan engedélyeznék a tengerparti atomerőműveket

A kínai hatóságok szeretnék felgyorsítani az ország tengerpartjára tervezett atomerőművek engedélyeztetését. A következő hónapokban 15 GW beépített teljesítményű blokk kaphat engedélyt.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság, az ország vezető gazdasági tervezéssel foglalkozó szervezete várhatóan felgyorsítja számos atomerőmű építésének a jóváhagyását Santung, Csöcsiang, Kuangtung és Liaoning tartományban. A források szerint tizenkét tengerparti blokk kaphat engedélyt „kedvezményesen” összesen 15 GW beépített kapacitással.

A Kínai Népköztársaság Államtanácsa 2012-ben közleményt adott ki az ország belső részében tervezett atomerőmű projektek 2015-ig tartó felfüggesztéséről azok nagyobb kockázatára hivatkozva. A tengerparti blokkok listáján szerepelnek a Haiyang és a Sanmen atomerőmű második kiépítései, amelyeken összesen négy darab harmadik generációs AP1000 típusú blokk építése folyik.

Ezek mellett a Liaoning tartományba tervezett Xudabao és Hongyanhe, a Kuangtung tartományba tervezett Lufeng, valamint a Santung tartományban, Rongcseng város közelében tervezett 200 MW teljesítményű negyedik generációs magas-hőmérsékletű kavicságyas moduláris reaktor (high-temperature pebble bed modular nuclear reactor – HTR-PM) is megkaphatja a szükséges engedélyeket.

A Környezetvédelmi Minisztérium már jóváhagyta a Lufeng környezeti hatástanulmányát, míg a Xudabao megkapta a hatóság és a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyét. 2014 áprilisában a kínai állami hírügynökség azt közölte, hogy az üzemelő és az épülő atomerőművek beépített teljesítménye 2020-ra megduplázódik és megközelíti a 88 GW értéket. A tervek szerint 2020-ra az üzemelő atomerőművek beépített teljesítménye eléri az 58 GW-ot, míg további 30 GW építése lesz folyamatban.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency – IAEA) adatbázisa szerint a Kínában üzemelő atomerőművek összteljesítménye 16,9 GW, és további 28 GW kapacitás építése folyamatban van. Az adatbázis szerint Kínában huszonegy blokk üzemel és huszonnyolc van építés alatt.

Forrás: NucNet