close
Gyorsan bővül a tengeri szélerőhasznosítás Európában
Egyéb - Megújuló

Gyorsan bővül a tengeri szélerőhasznosítás Európában

Ahogyan az EU távolodik a fosszilis energiahordozóktól, erészben a kö9ltségek csökkenésével is párhuzamosan gyorsütembern szaporodnak a tengeri szélerőművek Írországtól, a Balti-tengerig. Az elmúlt öt éveben évente 5-10 százalékkal bővült a tengeri szélerőhasznosítás Európa partjainál.

Az elmúlt évben csaknem minden harmadik újjonan üzembeállított szélturbiona tengeri telepítésű volt – derül ki az enviroment 306 friss jelentéséből. Ezzel 15 év alatt 10 százalékkal nőtt az európai energiapiacon a szélenergia részesedése, ma 12 százalékra tehető. A befektetések nagysága az idei első félévben elérte a 15,5 milliárd dollárt a WindEurope adatai szerint, a beépített kapacitás pedig egy év alatt megduplázódhat és elérheti a 3,7 gigawattórát. Több, mint 3300 hálózatra kapcsolt szélturbina működik az Északi-tengeren, a Balti-tengeren és Írország partjainál, és csak az első félévben 114 új turbonát kapcsoatak a hálózatra Európában. MIndezekkel a számokal Európa messze Ázsia és amerikai előtt jár, ahol a tengeri szélerőhasznosítás épp csak felfutóban vanm – jegyzi meg a The Guardian. Az euróopai szélerőművek ma csaknem 87 millió háztartás ellátásához elegendő zöldenergiát képesek előállítani.

Ez a növekedési ütem nemcsak a kormányzati támogatásoknak, de a jelentős költségcsökkenésnek is köszönhető. A megawattóránkénti költség ma a tengeri szélerőhasznosításban 73-140 euró között mozog, a szárazföldi szélerőművek pedig 50-96 eurós költséggel állítanak elő ugyanennyi villamos energiát. Fosszilis bázison, vagyis födlgázból, vagy szénből ugyanez a mennyiség 65-70 euróba kerül. A szélenergia termelő kapacitások ugyankkor ma egyértelműen a legalacsonyabb költséggel létesülő új kapacitások az Egyesült Királyságban – jegyzi meg a brit lap internetes kiadása.