close
G.W. Bush hátat fordított Kyotónak
Áram - Egyéb

G.W. Bush hátat fordított Kyotónak

Az amerikai elnök ismét kampányt kezdett, az Alaszkai Nemzeti Park területén történő olajbányászat mellett – jelentette a Daily Telegraph, megjegyezve, hogy ezzel újabb nemzetközi felháborodást kockáztat meg az után, hogy közölte: az Egyesült Államoknak nem áll érdekében a széndioxid-kibocsátás csökkentését előíró kyotói egyezmény ratifikálása.
EU tagállamok környezetvédelmi miniszterei úgy határoztak, hogy az Egyesült Államok nélkül is törvénybe iktatják a kyotói egyezményben vállaltakat. Kjell Larsson, svéd miniszter a döntést indokolva közölte az amerikai lap beszámolója szerint, hogy Kyotó él, s egyetlen államnak sincs joga deklarálni az egyezmény halálát. Mint ismert, az 1997-ben, Japánban született megállapodás – amelyet egyébként számos európai ország, köztük Magyarország is ratifikált már – az úgynevezett üvegház-gázok, elsősorban is a széndioxid kibocsátás csökkentésére kötelezi az iparilag fejlett államokat, 2012-ig.

George W. Bush szerint, az alaszkai szénhidrogén-vagyon feltárása és kitermelése segíthet a magas olaj és gázárak miatt kialakult amerikai energiahiány megoldásában. A terv bejelentése valószínűtlen szövetségbe tömörítette az eszkimókat és az egyik legbefolyásosabb amerikai kereskedelmi szövetséget, akik támogatják az elnök javaslatát. Az őslakosok legtöbbje hisz benne – írja a Daily Telegraph -, hogy a nemzeti park alatti, olajvagyon kitermelése, a következő 20 évben jelentős anyagi előnyt jelent a térségnek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.