close
Gorbacsov is Kyoto mellett lobbyzik
Áram - Egyéb

Gorbacsov is Kyoto mellett lobbyzik

A politika, a gazdaság, a tudomány és a show-business tíz kiválóságából álló társaság levélben kérte G.W. Bush, amerikai elnököt, hogy még egyszer gondolja át a kyotói-egyezménnyel kapcsolatos álláspontját – jelentette a Handelsblatt.
Nincs olyan kihívás, ami nagyobb lenne, mint a világ éghajlatát fenyegető változás – hangsúlyozzák levelükben az aláírók, köztük az egykori amerikai elnök Jimmy-Carter és az egykori szovjet államelnök Michail Gorbacsov. Arra kérik az Egyesült Államok elnökét, hogy haladéktalanul dolgozzon ki egy tervet az USA által okozott üvegház-gázok csökkentésére.

A Bushnak címzett levél aláíróihoz tartozik többek között az amerikai asztronauta John Glenn, a Celera Genomics vezetője és kutatója Craig Venter, Jane Goodall tudós, a sztárújságíró Walter Cronkite, Harrison Ford színész éppúgy, mint Stephen Hawking angol fizikus. A Time-körkérdése – idézte a német lap – szerint az amerikai polgárok háromnegyede az éghajlat felmelegedését komoly problémának tartja. A megkérdezettek 67 százaléka azt a választ adta, hogy Bushnak ehhez tervet kellene készítenie.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.