close
Gázvita: utolsó nap
Blog - Egyéb - Gáz

Gázvita: utolsó nap

Ma vĂĄrhatĂłan lezĂĄrul az idei orosz-ukrĂĄn gĂĄzĂĄrvita. BĂĄr ezt mĂĄr a keddi, ukrajnai hĂ­rek alapjĂĄn is feltĂŠtelezhetnĂŠnk, a vĂŠgső szĂłt az orosz Gazprom mondja ki, ma dĂŠlelőtti sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn.

Gyorsan peregtek a keddi esemĂŠnyek: az ukrĂĄn parlament garanciĂĄt vĂĄllalt a Naftohaz Ukrajini gĂĄzmonopolcĂŠg kĂŠtmilliĂĄrd dollĂĄros hitelfelvĂŠtelĂŠre. Az Ăśsszegből a tĂĄrsasĂĄg kifizetheti azt a kĂŠtmilliĂĄrd dollĂĄrt, amellyel gĂĄzbeszerzĂŠsĂŠĂŠrt tartozik, kĂśzvetve az ĂŠs rĂŠszben az orosz Gazpromnak. Ha december 31-ĂŠn sem fizet, mĂĄsnap mĂĄr nem kap gĂĄzt, s mellette ellĂĄtĂĄsi zavarra kell felkĂŠszĂźlnie az UkrajnĂĄn keresztĂźl orosz gĂĄzt vĂĄrĂłknak is. Ha viszont fizet, akkor megkĂśti vele a Gazprom a jĂśvő ĂŠvi gĂĄzszĂĄlĂ­ltĂĄsi szerződĂŠst is, mĂŠgpedig a piacinĂĄl tovĂĄbbra is alacsonyabb, de a 2008-ashoz kĂŠpest emeltebb ĂĄron. (A piaci ĂĄrszint elĂŠrĂŠse hĂĄrom ĂŠv alatt tĂśrtĂŠnne.)

Kedd dĂŠlutĂĄn az ukrĂĄn kormĂĄny utasĂ­totta a Naftohazt, hogy fizesse ki a tartozĂĄsĂĄt. A tĂĄrsasĂĄg este bejelentette, hogy a pĂŠnzt ĂĄtutalta, s 2008-ra mĂĄr nem tartozik a gĂĄzĂŠrt. Ám a Gazprom kĂśzlemĂŠnyĂŠben Szergej Kuprijanov szĂłvivő azt mondta, hogy mĂŠg nem lĂĄtjĂĄk az ĂĄtutalt Ăśsszeget. MĂŠg semmi nem dőlt el, tĂĄrgyalnak. A Gazprom ma dĂŠlelőtt, moszkvai tĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn ismerteti a gĂĄzvitĂĄval kapcsolatos helyzetet. VĂĄrhatĂł, hogy a helyzet rendezĂŠsĂŠről hangzik majd el bejelentĂŠs. Ha mĂŠgsem, szilveszter ĂŠjfĂŠlig akkor is van mĂŠg nĂŠhĂĄny ĂłrĂĄjuk a megĂĄllapodĂĄsra.

 

Az EnergiainfĂł ĂŠrtesĂźlĂŠse szerint gĂĄzimportban ĂŠrintett magyarorszĂĄgi vĂĄllalatoknĂĄl ĂŠs hivatalokban „folyamatos a műszak” az ĂŠv utolsĂł napjĂĄn is. Kedvezőtlen hĂ­r esetĂŠn a vĂĄlsĂĄgstĂĄbnak azonnal dĂśntenie kell a tovĂĄbbi teendőkről, amire egyĂŠbkĂŠnt a vĂĄllalatok – a Magyar Energia Hivatal mĂşlt heti felszĂłlĂ­tĂĄsa alapjĂĄn – mĂĄr felkĂŠszĂźltek. Az, hogy az ĂśtlĂŠpcsős felhasznĂĄlĂĄskorlĂĄtozĂĄs tĂŠnylegesen mikor ĂŠs milyen kĂśrt ĂŠrintve lĂŠp ĂŠletbe, azon mĂşlik, hogy mekkora az esetleges gĂĄzimportcsĂśkkenĂŠs mĂŠrtĂŠke, hogyan alakulnak az erősen hőmĂŠrsĂŠkletfĂźggő igĂŠnyek, mekkora a belfĂśldi termelĂŠs, mennyi gĂĄz vehető ki a tĂĄrolĂłkbĂłl, ĂŠs mekkora import ĂŠrkezhet Nyugat felől.

Â