close
Gázbiztonság: mindenki másképp csinálná
Egyéb - Gáz

Gázbiztonság: mindenki másképp csinálná

TĂśbb vĂĄlasz is szĂźletett a tegnapi gĂĄzkonferenciĂĄn arra a kĂŠrdĂŠsre,
hogyan lehet nĂśvelni MagyarorszĂĄg gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgĂĄt. A
politikusok, vĂĄllalatvezetők ĂŠs szakĂŠrtők egyetĂŠrtettek abban, hogy
csĂśkkenteni kell az orszĂĄg gĂĄzigĂŠnyĂŠt, nĂśvelni a felhasznĂĄlĂĄs
hatĂŠkonysĂĄgĂĄt, visszavenni az importfĂźggĂŠsből ĂŠs Ăşj forrĂĄsok utĂĄn
nĂŠzni. Az eltĂŠrĂŠs inkĂĄbb abban volt, ki melyik eszkĂśzre helyeznĂŠ a
hangsĂşlyt.

„A lĂŠt hatĂĄrozza meg a tudatot”, szűrhetnĂŠnk le az elhangzottakbĂłl, ha nem kellene attĂłl tartanunk, hogy plĂĄgiummal vĂĄdolnak bennĂźnket ĂŠs Ăłsdinak neveznĂŠnek. Mindenestre ĂĄrulkodĂł, hogy az energiaminiszter az Ăśsszes szĂłba jĂśhető, biztonsĂĄgnĂśvelő eszkĂśzre hangsĂşlyt helyezne – de főkĂŠnt a NabuccĂłra -, a Nabucco bizottsĂĄg elnĂśke ĂŠppen a Nabucco ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt szorgalmazta, s mint egy Ăşj uniĂłs tagĂĄllam politikusa, a nyugati tagĂĄllamok ĂŠrzĂŠketlensĂŠgĂŠre mutatott rĂĄ. Az is ĂĄrulkodĂł, hogy a nyugati orszĂĄg szakĂŠrtője viszont ĂŠppen a keletieket osztotta ki, s az is, hogy a krk-szigeti terminĂĄl projektvezetője pont LNG vĂĄsĂĄrlĂĄsra buzdĂ­totta MagyarorszĂĄgot, a biztonsĂĄgi gĂĄztĂĄrolĂł gazdĂĄja pedig a biztonsĂĄgi kĂŠszletek fontossĂĄgĂĄt hangsĂşlyozta, az orosz nagykĂśvet orosz gĂĄzimportunk tĂĄvlatairĂłl beszĂŠlt, a vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg vezetője az infrastruktĂşra fejlesztĂŠsĂŠről, az elemző pedig az ĂŠsszerűtlen megoldĂĄsokrĂłl ĂŠs politikai ĂśsszefĂźggĂŠsekről. De talĂĄn, pont Ă­gy volt ez jĂłl.

Sorra vĂŠve tehĂĄt: MolnĂĄr Csaba kĂśzlekedĂŠsi, hĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs energiaminiszter mutatta be elsőkĂŠnt a megvĂĄltoztatandĂłt: erős az orszĂĄg fosszilis energiahordozĂłknak valĂł kitettsĂŠge ĂŠs uniĂłs szinten tĂşl sok gĂĄzt hasznĂĄlunk. Magas a lakossĂĄg arĂĄnya is a gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄson belĂźl, ami azĂŠrt baj, mert fokozza sĂŠrĂźlĂŠkenysĂŠgĂźnket. A hazai termelĂŠs kicsi, tehĂĄt importĂĄlni kell, ahol viszont tĂşlzottan fĂźggĂźnk az orosz szĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl. A miniszter Ăśt pontban foglalta Ăśssze – ĂŠs rĂŠszletezte is – a teendőket. Eszerint nĂśvelni kell a gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsokat, Ăşj vezetĂŠkre van szĂźksĂŠg, javĂ­tani kell a gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs hatĂŠkonysĂĄgĂĄt, nagyobb teret kell adni a magĂşjulĂłknak. MĂĄs programok is kellenek, pĂŠldĂĄul atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsre. UtĂłbbinĂĄl beleesett abba a hibĂĄba, hogy az atomerőművet teljesen hazai, nemzeti ellenőrzĂŠsű vĂĄllalkozĂĄsnak nevezte, elfeledkezvĂŠn arrĂłl, hogy a tĂźzelőanyaga annak is 100 szĂĄzalĂŠkban orosz import, s ki tudja, hogyan alakul majd az ĂĄra. (Persze, vĂĄsĂĄrolhatunk mĂĄstĂłl is.)

Igor Szavolszkij orosz nagykĂśvet azt hangsĂşlyozta, hogy orszĂĄga hosszĂş tĂĄvon is megbĂ­zhatĂł szĂĄllĂ­tĂł, s a hĂ­rekkel ellentĂŠtben nĂśveli termelĂŠsĂŠt, ĂŠs kĂŠsőbb is lesz elĂŠg olaja, gĂĄza EurĂłpa szĂĄmĂĄra. Ám ehhez arra is szĂźksĂŠg van, hogy az energia kĂŠrdĂŠse kevĂŠsbĂŠ legyen ĂĄtpolitizĂĄlt, s hogy az EU ĂŠs OroszorszĂĄg energia kapcsolatai Ăşj, ĂĄtlĂĄthatĂł alapokra kerĂźljenek. Ennek kialakulĂĄsĂĄig a nagykĂśvet mĂŠg sok vitĂĄra szĂĄmĂ­t. A cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄzzal (LNG) valĂł kereskedelmet OroszorszĂĄg szĂĄmĂĄra is a diverzifikĂĄciĂł egyik hatĂŠkony eszkĂśzĂŠnek tekinti. A Gazprom ĂŠpp a napokban adta ĂĄt a Szahalin-szigeten lĂŠtesĂźlt, első fĂśldgĂĄz cseppfolyĂłsĂ­tĂłjĂĄt. EgyĂŠbkĂŠnt OroszorszĂĄgban is gĂĄzpiaci reform zajlik, de a piaci gĂĄzĂĄrak bevezetĂŠsĂŠt a 2011-es időpontnĂĄl kĂŠsőbbre toljĂĄk, mert az emelĂŠst nem viselnĂŠ el a gazdasĂĄg.

Matthias Keuchel, az E.ON FĂśldgĂĄz igazgatĂłsĂĄgi elnĂśke a magyarorszĂĄgi ĂŠpĂźletek fűtĂŠsĂŠben mutatkozĂł pazarlĂĄst ostorozta. Sok hĂĄz 1945 előtt ĂŠpĂźlt, magas a panelek arĂĄnya ĂŠs rosszak a fűtĂŠsi rendszerek. Igaz, ez most lehetősĂŠget is rejt: ĂŠvi egymilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz takarĂ­thatĂł szerinte meg az orszĂĄgban az ĂŠpĂźletfűtĂŠsek korszerűsĂ­tĂŠsĂŠvel. A legnagyobb hazai gĂĄzkereskedő ĂŠs tĂĄrolĂł cĂŠg egyĂŠbkĂŠnt jĂłl vizsgĂĄzott a januĂĄri gĂĄzvĂĄlsĂĄg idejĂŠn: tĂĄrolĂłibĂłl kielĂŠgĂ­tette a keresletet, s pĂłtlĂłlagos importrĂłl is gondoskodott, amiből a szomszĂŠdos orszĂĄgoknak is jutott. TĂĄrolĂłkapacitĂĄsĂĄt folyamatosan bővĂ­ti, GĂśnyűnĂŠl pedig mĂĄr ĂŠpĂźl az 58 szĂĄzalĂŠkos hatĂĄsfokĂş gĂĄzerőműve. A vezető kevĂŠssĂŠ bĂ­zik a beharangozott vezetĂŠkprojektekben, helyettĂźk az LNG-t tartja Ă­gĂŠretesnek, s javasolja MagyarorszĂĄgnak is.

KĂłka JĂĄnos, az orszĂĄggyűlĂŠs Nabucco bizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke lĂĄtvĂĄnyos indulattal beszĂŠlt OroszorszĂĄg nagyhatalmi nosztalgiĂĄjĂĄrĂłl, amelynek gĂĄzpolitikĂĄja is az eszkĂśze. ElĂ­tĂŠlően szĂłlt az EU nyugati orszĂĄgairĂłl is, ahol a gĂĄzkrĂ­zis a lakosok szĂĄmĂĄra csak tĂŠvĂŠműsor volt, a politikusoknak pedig kelet-eurĂłpai tyĂşkper, s akkĂŠnt is kezeltĂŠk. „Ha a gĂĄzhiĂĄnyt elszenvedett 100 milliĂł kelet-eurĂłpai nem fog Ăśssze gĂĄzbiztonsĂĄga ĂŠrdekĂŠben, akkor azzal a mĂĄsik 300 milliĂł nyugat-eurĂłpai sem fog tĂśrődni”, jelentette ki. KĂłka JĂĄnos szerint uniĂłs pĂŠnzből mielőbb hozzĂĄ kell lĂĄtni a Nabucco gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez, kĂźlĂśnben a cső csak a gĂĄzbiztonsĂĄg szimbĂłluma marad.

EzutĂĄn azonban Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠre lerĂĄngatta a hallgatĂłsĂĄgot a fĂśldre: MagyarorszĂĄgra egyelőre a fĂŠny ĂŠs a gĂĄz keletről jĂśn, mondta. A januĂĄri gĂĄzkrĂ­zis Ăşj rĂŠszleteibe avatta be a hallgatĂłsĂĄgot, Ă­gy az „van gĂĄz nincs gĂĄz” oda vissza telefonĂĄlgatĂĄsok esemĂŠnyeibe, megtudtuk, hogy volt pĂĄr Ăłra, amikor Ăşgy ĂĄllt, hogy nyugat felől sem jĂśn gĂĄz, hogy Ukrajna nĂĄlunk zĂĄrta le utoljĂĄra a gĂĄzcsapot ĂŠs nekĂźnk nyitotta ki elsőnek. Sőt, mĂŠg azt is, hogy most prĂłbĂĄltuk ki előszĂśr ĂŠlesben (ĂŠs persze Ăśnmagunkon), műkĂśdik-e a hazai gĂĄzrendszer, ha abban a gĂĄz a megszokottal fordĂ­tott arĂĄnyban ĂĄramlik. MűkĂśdĂśtt. Zsuga JĂĄnos a csemegĂŠk utĂĄn rĂĄmutatott: a kĂ­rizissel Ăşj gĂĄzkorszak kezdődĂśtt. TudatosĂ­tani kell, hogy vagy elfogadjuk, hogy esetenkĂŠnt kevesebb gĂĄzt kapunk, vagy nem, utĂłbbi esetben viszont sokat kell kĂśltenĂźnk gĂĄz infrastruktĂşrĂĄra. A gĂĄzkorlĂĄtozĂĄs alatti tapasztalatai szerint azonban a hazai fogyasztĂłk nem tolerĂĄljĂĄk, ha nem stabil az ellĂĄtĂĄsuk, de ebből nem kĂśvetkezik, hogy hajlandĂłk is megfizetni a nagyobb biztonsĂĄg ĂĄrĂĄt.

KaderjĂĄk PĂŠter, a Corvinus Egyetem RegionĂĄlis EnergiakutatĂł IntĂŠzetĂŠnek igazgatĂłja KĂłka JĂĄnoshoz hasonlĂłan ĂŠrtĂŠkelte a gĂĄz szerepĂŠt OroszorszĂĄg politikai tĂśrekvĂŠseiben, az ukrajnai mellett baltikumi, grĂşziai ĂŠs kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai pĂŠldĂĄkat hozva. Az ĂŠv elejei gĂĄzkrĂ­zist jĂłl előkĂŠszĂ­tett, politikailag eurĂłpai road-show-val megalapozott, fizikailag Ăźres oroszorszĂĄgi gĂĄztĂĄrolĂłkkal vĂĄrt intĂŠzkedĂŠs sorozatnak nevezte, melynek fő cĂŠlja Ukrajna belpolitikai megosztĂĄsa ĂŠs az EU előtti ellehetetlenĂ­tĂŠse volt. OroszorszĂĄg győzĂśtt, az EU veszĂ­tett januĂĄrban KaderjĂĄk PĂŠter szerint. Az egysĂŠges eurĂłpai gĂĄzpiaci fellĂŠpĂŠst nehezĂ­ti, hogy vannak OroszorszĂĄghoz jobban kĂśtődő, VIP-orszĂĄgok, pĂŠldĂĄul NĂŠmetorszĂĄg ĂŠs OlaszorszĂĄg. A szakember ostorozta a hazai gĂĄzszabĂĄlyozĂĄst. MikĂśzben pĂŠldĂĄul takarĂŠkoskodni kellene a gĂĄzzal, ĂŠs azt pĂŠnzzel tĂĄmogatja is az ĂĄllam, a mĂĄsik kezĂŠvel ĂĄrtĂĄmogatĂĄst ad, vagyis ĂśsztĂśnzi a felhasznĂĄlĂĄst. Hiba az is, hogy a Robin Hood adĂłbĂłl beszedendő 30 milliĂĄrd forint is fűtĂŠstĂĄmogatĂĄsra menne.

Pierre Noel, a Cambridge-i Egyetem kutatĂłcsoportjĂĄnak a vezetője megadta a vĂĄlaszt az uniĂłs segĂ­tsĂŠgĂŠrt kiĂĄltĂł, kelet-eurĂłpai panaszokra. „Az EU nyugati orszĂĄgai mĂĄr 20 ĂŠve kĂśltenek gĂĄzimportjuk diverzifikĂĄlĂĄsĂĄra, ennek kĂśszĂśnhető, hogy kevĂŠssĂŠ, vagy sehogy sem sĂşjtotta őket a januĂĄri gĂĄzvĂĄlsĂĄg hatĂĄsa”, mondta. Szerinte tĂŠrsĂŠgĂźnknek szembe kell nĂŠznie azzal, hogy sokat kell mĂŠg kĂśltenie gĂĄz infrastruktĂşrĂĄjĂĄra, ha biztonsĂĄgot akar.

Kellemes, megnyugtatĂł zĂĄrszĂłt adott a rendezvĂŠnynek BĂĄrtfai BĂŠla, az MSZKSZ vezĂŠrigazgatĂłja. BeszĂĄmolt a biztonsĂĄgi tĂĄrolĂł ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek ĂĄllapotĂĄrĂłl, lĂŠpcsőiről, s kiderĂźlt: az előĂ­rt 1,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter helyett 1,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi stratĂŠgia kĂŠszlete lesz az orszĂĄgnak, mert az E.OnnĂĄl mĂĄr most is bespĂĄjzolt 200 milliĂł kĂśbmĂŠter ott marad ZsanĂĄn, „biztonsĂĄgi kĂŠszlet” cĂ­mkĂŠvel. Persze, itt sincs minden sĂ­nen: csiszolni kell mĂŠg a vonatkozĂł szabĂĄlyozĂĄson.