close
Gáz: ha harc, hát legyen harc!
Blog - Egyéb - Gáz

Gáz: ha harc, hát legyen harc!

A RosUkrEnergo (RUE) 40 milliĂł dollĂĄrral tartozik a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂŠrt az ukrĂĄn ĂĄllami olaj ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgnak, ĂĄllĂ­tja az utĂłbbi az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita mellett kibontakozott nyilatkozathĂĄborĂş pĂŠnteki zĂĄrĂłakkordjakĂŠnt. Ám a RUE eddig sem kĂŠnyeztette a mĂŠdiĂĄt az Ăźgyre vonatkozĂł kĂśzlemĂŠnyeivel, ĂŠs most sem volt ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsi kĂŠnyszere. EgyĂŠbirĂĄnt pĂŠnteken is rendben jĂśtt a gĂĄz, de a helyzet egyre kiĂŠlezettebb. A megoldĂĄsba az EU nem kĂ­vĂĄn beszĂĄllni, a soros elnĂśk CsehorszĂĄg rĂŠszĂŠről rĂźhellĂŠ Alexandr Vondra a kĂśzvetĂ­tősĂŠget.

A RosUkrEnergo (RUE) gĂĄzkĂśzvetĂ­tő tĂĄrsasĂĄg 40 milliĂł dollĂĄrral tartozik az ukrĂĄn ĂĄllami olaj ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgnak a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂŠrt a Naftohaz Ukrajininek, idĂŠz az utĂłbbi kĂśzlemĂŠnyĂŠt az ukrĂĄn hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. A Naftohaz viszont – mint ĂşjbĂłl ĂĄllĂ­tja – nem tartozik semmivel a RUE-nek, mert mĂĄr kifizette a 2008-ban ĂĄtvett 47,96 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz egĂŠszĂŠnek az ĂĄrĂĄt, vagyis 8,610 milliĂĄrd dollĂĄrt. Ebből, 1,523 milliĂĄrdot december 30-ĂĄn utalt ĂĄt. Lehet, hogy abbĂłl a RUE az ĂŠv vĂŠgi Ăźnnepek miatt mĂŠg nem tovĂĄbbĂ­totta 50 szĂĄzalĂŠkos tulajdonosĂĄnak, a Gazpromnak a neki jĂĄrĂł hĂĄnyadot, ĂĄm az nem a Naftohaz hibĂĄja, hanem a RUE ĂŠs a Gazprom sajĂĄt szĂĄmlaĂźgye, hangsĂşlyozza a kĂśzlemĂŠny. (ValĂłban, a Gazprom csak januĂĄr 11-ĂŠn fĂŠr hozzĂĄ e pĂŠnzĂŠhez.)

A Naftohaz ismĂŠt sĂźrgette a Gazpromot, hogy mivel mĂĄr nem adĂłsa, kĂśsse meg vele (kĂśzvetlenĂźl) a 2009-es gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst, ahogyan az eurĂłpai tranzitra vonatkozĂł, hosszĂş tĂĄvĂş megĂĄllapodĂĄst is. Ám ismert, hogy a Gazprom szerint a Naftohaznak tovĂĄbbi 614 milliĂł dollĂĄrnyi fizetnivalĂłja van a RUE felĂŠ, kĂŠsedelmi kamatkĂŠnt ĂŠs bĂźntetĂŠskĂŠnt. A Naftohaz szerint az esetleges bĂ­rsĂĄgrĂłl nem a Gazpromnak, hanem fĂźggetlen bĂ­rsĂĄgnak kell dĂśntenie, a RUE viszont emlĂŠkeztet, hogy maga a szerződĂŠs is tartalmazza a kĂŠsedelmes fizetĂŠsre vonatkozĂł bĂźntetĂŠst. Az idei gĂĄzszerződĂŠs hiĂĄnya miatt Ukrajna januĂĄr 1.-je Ăłta nem kap gĂĄzt a RUE-n keresztĂźl a GazpromtĂłl.

KorĂĄbbi hĂ­rek szerint Ukrajna ĂŠs OroszorszĂĄg is uniĂłs segĂŠdlettel vinnĂŠ dűlőre az Ăźgyet, sőt, hĂŠtfőre tervezett, uniĂłs szintű egyeztetĂŠsről is beszĂĄmolhattunk. Ám kiderĂźlt, hogy az EurĂłpai UniĂłs soros elnĂśke, CsehorszĂĄg nem kĂ­vĂĄn sem rĂŠsztvevőkĂŠnt, sem kĂśzvetĂ­tőkĂŠnt beszĂĄllni az orosz-ukrĂĄn vita rendezĂŠsĂŠbe, jelentette ki Alexandr Vondra cseh miniszterelnĂśk-helyettes, miutĂĄn a Gazprom kĂŠpviselővel tĂĄrgyalt. HangsĂşlyozta, hogy komplikĂĄciĂłk lehetnek, ha a vita elhĂşzĂłdik, mindazonĂĄltal egyelőre megfelelő gĂĄzkĂŠszletei vannak az EU-nak.

Â