close
Fukusima: tiszta víz jut a tengerbe
Atom - Egyéb

Fukusima: tiszta víz jut a tengerbe

Amióta 2014. május 21-én megkezdte működését a talajvíz-elvezető rendszer, tizenegy alkalommal juttattak tiszta talajvizet a Fukushima Daiichi telephelyről a tengerbe, összesen 15 828 köbmétert, közölte a Japan Atomic Industrial Forum. A rendszer alkalmazásának köszönhetően mintegy tíz cm-rel csökkent a talajvízszint a telephelyen.

A Tepco által telepített rendszerrel a telephelyre befolyó talajvizet átszivattyúzzák, és az óceánba juttatják, így az nem jut a szennyezett blokki épületekbe. A rendszerben átmenetileg tárolják az így elvezetett tiszta talajvizet, hogy ellenőrizhessék annak összetételét, szennyeződés-mentességét, csak ezután engedik az óceánba. Ez az egyik olyan megoldás, amivel jelentősen csökkentik a sérült blokkokba beáramló külső vizek mennyiségét. A másik technológia a földalatti fagyasztott fal építése, mellyel a szennyezett vizek óceánba áramlását akadályozzák meg. A JAIF közlése szerint utóbbi építése halad, de még nem fejezték be.

Változtatnának a veszélyhelyzeti dóziskorláton

A japán nukleáris hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) felülvizsgálja a nukleárisbaleset-elhárításon veszélyhelyzetben dolgozók éves dóziskorlátjának értékét. A Japán Atomenergia-ipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) szerint ezt a döntést azután hozta a hatóság, hogy összevetették a nemzetközi sztenderdeket és a fukushimai baleset-elhárításnál alkalmazott gyakorlatot.

A korábban érvényes érték 100 mSv volt, ezt a fukushimai balesetet követően 250 mSv-re emelték, majd visszacsökkentették 100 mSv-re. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása ugyanakkor maximum 500 mSv a baleset-elhárításon dolgozók számára veszélyhelyzetben. A JAIF szerint a hatóság a sugárvédelmi bizottsággal egyeztetve fog változtatni a vonatkozó korláton.

Forrás: NucNet