close
Fórum segíti a régiós földgázpiacok összekapcsolását
Egyéb - Gáz

Fórum segíti a régiós földgázpiacok összekapcsolását

Megtartotta első ülését a visegrádi négyek Gázpiaci Integrációs Fóruma (V4 Gas Forum) 2013. október 29-én, Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban megrendezett találkozón Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár köszöntötte a V4 tagállamok szakminisztériumai, a szabályozó hatóságok, a szállítási rendszerüzemeltetők és az Európai Bizottság képviselőit.

A magyar elnökség a lengyelek által kijelölt úton folytatja tovább a régió földgázpiaci integrációjának fejlesztését – hangsúlyozta megnyitó beszédében az energiaügyért felelős államtitkár. Hozzátette: az infrastrukturális fejlesztések, az észak-déli összeköttetések megépítése és a szabályozások összehangolása egyaránt szükséges elemei az európai uniós összekapcsolt földgázpiac megvalósításának. A közép-európai térség országainak összefogására a földgázforrások diverzifikálása és a rendelkezésre álló tagállami palagáz-készletek kitermelése tekintetében is szükség van.

Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár szerint a Shah Deniz konzorciumnak a Nabucco West projekt elvetéséről szóló idén nyári döntése után a régió tagállamai a szorosabb energetikai együttműködés útjára léptek. “Világossá vált számunkra, hogy az Európai Gáz Célmodell megvalósulását is segítő közép-európai földgázpiaci integrációnak regionális kezdeményezésként kell létrejönnie. Együtt képesek leszünk hatékony megoldást találni nem csupán a régió többnyire egyoldalú energiaimport-függőségének feloldására, hanem az energiaellátás-biztonság magas szintű stabilizálására is. A V4 Gázpiaci Integrációs Fórum e célkitűzések eredményes eszközéül szolgál majd” – mondta az államtitkár.

A fórum a 2013. júniusi varsói miniszterelnöki csúcstalálkozón elfogadott V4 gázpiaci ütemterv aláírásával, magyar kezdeményezésre jött létre. A szervezet célja, hogy a politikai támogatás és intézményi háttér biztosításával megteremtse a hatékony koordinációt a visegrádi országok között az uniós jogszabályok összehangolt átültetése és a piacösszekapcsolás mielőbbi megvalósítása érdekében – áll a közleményben.