close
Forszírozná az EU a palagáztermelést
Egyéb - Gáz

Forszírozná az EU a palagáztermelést

Az Európai Uniónak határozottabban kellene kézben tartania az európai nemhagyományos gázipart, áll egy, az Energetikai Bizottság által kidolgozott jelentésben. Az egész unióban érvényes jogszabályok kidolgozásának feladata még mindig vár a Parlamentre, az infrastruktúra mellett az oktatást és a tájékoztatást is célul tűzné ki a javaslat. Összességében mindenképpen szorgalmazná a sokat vitatott és sok európai országban betiltott termelési módot.

Az Európai Unió Ipari, Kutatási és Energetikai Bizottsága azt tanácsolja az uniónak, hogy az szorgalmazza a nemkonvencionális gáz kutatását és termelését, az iparág fejlesztését a kontinensen, áll a Natural Gas Europe (NGE) című internetes újság birtokába jutott jelentésben. Az írás kiemeli a nyitottság promotálását és a legújabb gyakorlatok vizsgálatát.

A jelentés, mint már olya sok korábbi, megállapítja, hogy a földgáz lehet 2050-ig a „hídüzemanyag” a magas üvegházgáz-kibocsátású fosszilisek és a megújuló energiaforrások között, valamint viszonylag olcsó és a saját termelés könnyítene is Európának az orosz gáztól való függő helyzetén. A bizottság úgy véli, az energiaellátás biztonságát e módon könnyűszerrel elérhetné Európa, ráadásul, hivatkozva az Egyesült Államokban a nemkonvencionális gáz termelésének a helyi gázpiacra tett pozitív hatására, hasonlóan jó eredményeket vizionál.

A becslések azonban még pontatlanok, ezért többoldalú kutatásokat és felméréseket szorgalmaz a jelentés, hogy részletes és megbízható térkép készülhessen a lelőhelyekről. Az aliparág fejlesztéséhez vezető úthoz tartozik továbbá a jelenlegi ismeretek oktatásba való átemelése, valamint az infrastruktúra fejlesztése, áll az írásban.

A sokat vitatott szabályozásnak egyértelműen az Európai Parlament kezében a helye, a tájékoztatás biztosítását pedig az EU ellenőrizné az egyes tagállamokban. Az Egyesült Államok jogszabályaival ellentétben az európai földtulajdonosok nem birtokolják a földjük alatti javakat, ezért biztosítani kell, hogy a termelés bevételéből ők is részesüljenek. Ez már a civilekkel való jó kapcsolat kialakításának lenne a része, ahogyan a nyílt tájékoztatás biztosítása is.

Végül, az Európai Unió minden szabályozási jogának ellenére az esetleges ökológiai, egészségügyi károkért nem tehető felelőssé, azokat a mindenkori termelő vállalaton lehetne számon kérni.