close
Folytatódhat a rezsiharc
Áram - Egyéb - Gáz

Folytatódhat a rezsiharc

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén támogatta azt a javaslatot, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. december 31-ét követően is rendeletben állapítsa meg az árhatósági jogkörébe tartozó egyes villamosenergia- és földgázdíjakat.

A javaslatot előterjesztő Galambos Dénes (Fidesz) kiemelte: a rezsicsökkentések eredményének megőrzése érdekében indokolt, hogy a MEKH elnöke határozatban állapítsa meg az energiaárakat. A bizottság 10 igen, 4 nem mellett támogatta a tárgysorozatba vételt.

Szakács László (MSZP) szerint a javaslat szembe megy az európai joggal, arra kérte a bizottságot, hogy ne támogassa az előterjesztést, mert az újból kötelezettségszegési eljáráshoz vezet. Hozzátette: az árak rendeleti meghatározása elveszi a szolgáltatók jogorvoslati lehetőségét. Utalt arra, hogy az energiaárak megállapításának nem átlátható volta miatt jelenleg is folyamatban van egy kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen.

Ha közigazgatási eljárásban határozatban állapítják meg a rendszerhasználati díjakat, akkor van lehetőség a jogorvoslati eljárást kezdeményezni – mondta. Véleménye szerint a jelenlegi alacsony világpiaci árak nem érzékelhetőek a magyar lakossági energiaárakban, mert azok mesterségesen magasak, ezért azokat csökkenteni kellene.

Volner János jobbikos képviselő szerint a Fidesz-kormány rezsicsökkentést hirdet, majd a magas rendszerhasználati díjakkal óriási nyereséget “tol át” az állami cégek részére, amiből sportklubokhoz, filmek elkészítéséhez juttatnak tao-pénzeket, titokban a közvélemény előtt. A rezsicsökkentés eredményét maga az állam nyeli el, és nem jut el a lakossághoz a megtakarítás – húzta alá. Hozzátette: az energiapolitika átgondolatlan és nem megfelelő hatékonyággal működik.

A bizottság 10 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett tárgysorozatba vette az egyes egészség- és önsegélyező szolgáltatások védelméről szóló törvényjavaslatot.

Galambos Dénes (Fidesz) kifejtette: a javaslat célja, hogy a biztosítási tevékenységet már nem végző egyesületek önsegélyező egyesületként tovább folytassák működésüket. Ezért a biztosítási tevékenység felfüggesztése után az egyesület tevékenységei átkerülnek a felügyelt hatálya alá tartozó egészség- és önsegélyező pénztárba – ismertette.