close
Földrengészónában áll a diktátor atomerőműve
Atom - Egyéb

Földrengészónában áll a diktátor atomerőműve

Felélesztenék, vagyis használatba vennék a Fülöp-szigeteken a negyven évvel, Ferdinand Marcos által építtetett de sohasem használt atomerőművet. A Bataan tartományban álló, 620 megawattos atomerőmű építése 2 milliárd dollárba került annak idején, most legalább 1 milliárd kellene még az indításához – írja a South China Morning Post. A környezetvédők aggódnak, mert az erőmű egy földrengésveszélyes törésvonalon, a Pinatubo vulkán közelében áll.

A dél-kelet-ázsiai ország a negyven éve álló nukleáris erőmű indításával csatlakozna a csaknem kéttucatnyi, atomenergiát használó országhhoz. Szomszédai közül ilyen Indonézia, Vietnam, Malajzia és Thaiföld. Az ország utolsó diktátora, Ferdinan Marcos által építtetett erőmű beindításának tervéről a napokban a Fülöp-szigetek energiaügyi államtitkára beszélt.

Az ország villamosenergia igénye évente mintegy 5 százalékkal növekszik várhatóan még 2030-ig, ennek a trendnek a kielégítésélhez az egyik forrás az atomenergia lehet. Az államtitkár elmondta, kormányzati munkacsoportot hoznak létre, amely megvizsgálja a nukleáris energiatermelés lehetőséget, összevetve az imnport fűtőolajjal, szénnel. Jelenleg utóbbiak csaknem a felét adják az ország energiamixének. Szakértőket hívtak az országba, beleértve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársait is, hogy előkészítsék a döntést. Az államtitkár nem kívánt részletekbe bocsátkozni a menetrendet, vagy a határidőket illetően, ugyanakor jelezte: számítanak rá, hogy környezetvédők, és a katolikus egyház is szót emel majd az atomerőmű beindítása ellen, a költségek és a biztonsági aggodalmak miatt.

A kínai lap internetes kiadása idéz egy manilai környezetvédőt, aki egyetért vele, hogy országa elmozduljona szén és a fosszilis energiahordozók használatától, ugyanakkor az atomenergiát nem tartja elég biztonságosnak. Az erőművet épp azért nem indították el sohasem mert nem tartották elég biztonságosnak, ugyanis egy földrengésveszélyes törésvonalon helyezkedik el, a Pinatubo vulkán közelében. Tíz évvel ez előtt egyébként – emlékeztet a South China Morning Post – felmerült már az erőmű beindítása, de a 2011-es fukusimai erőműkatasztrófa után felerősödtek a biztonsági aggodalmak, ezért nem fűtötték fel.