close
Földgázcsapda
Blog - Egyéb - Gáz

Földgázcsapda

Az MTA Energetikai BizottsĂĄgĂĄnak vĂŠlemĂŠnyĂŠt tolmĂĄcsolva sokszor ĂŠs sok helyen elmondtam az elmĂşlt 3 ĂŠvben, hogy megĂ­tĂŠlĂŠsĂźnk szerint MagyarorszĂĄg fĂśldgĂĄzcsapdĂĄban van, ĂŠs Ăşgy kellene alakĂ­tani a hazai energiapolitikĂĄt, hogy ebből a helyzetből kikerĂźlhessen az orszĂĄg. A Műegyetemen ĂŠvek Ăłta azt tanĂ­tom a hallgatĂłimnak: ha a csalĂĄdjuk lakĂĄsĂĄban, hĂĄzĂĄban van alternatĂ­v, nem fĂśldgĂĄz alapĂş tĂźzelőberendezĂŠs, mĂŠg vĂŠletlenĂźl se szereljĂŠk le. És ha Ăşj hĂĄzat ĂŠpĂ­tenek, feltĂŠtlenĂźl kĂŠszĂ­tsenek elő helyet egy szilĂĄrd tĂźzelőanyagĂş fűtőberendezĂŠsnek is – Ă­rja AszdĂłdi Attila, a BME NUkleĂĄris Technikai intĂŠzetĂŠnek igazgatĂłja, az MTA Energetikai AlbizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke, az energiainfo.hu.

Az MTA Energetikai BizottsĂĄgĂĄnak vĂŠlemĂŠnyĂŠt tolmĂĄcsolva sokszor ĂŠs sok helyen elmondtam az elmĂşlt 3 ĂŠvben, hogy megĂ­tĂŠlĂŠsĂźnk szerint MagyarorszĂĄg fĂśldgĂĄzcsapdĂĄban van, ĂŠs Ăşgy kellene alakĂ­tani a hazai energiapolitikĂĄt, hogy ebből a helyzetből kikerĂźlhessen az orszĂĄg. A Parlament ĂĄltal 2008 tavaszĂĄn elfogadott energiapolitikai koncepciĂł vitĂĄja sorĂĄn tĂśbben ĂźtkĂśztĂźnk ebben a tĂĄrgyban, mert az akkori – SZDSZ vezette – GazdasĂĄgi MinisztĂŠrium meghallgatta ugyan az ĂŠrvelĂŠsĂźnket, de vĂŠlemĂŠnyĂŠnek lĂŠnyege az volt, hogy MagyarorszĂĄgon egyedĂźlĂĄllĂłan jĂł a fĂśldgĂĄzelosztĂł infrastruktĂşra, amiben nagy Ăźzleti lehetősĂŠg van. És ugyan hosszĂş tĂĄvon mĂĄs energiahordozĂłk is szerephez juthatnak, de a kĂśvetkező 15-20 ĂŠv – ĂĄllĂĄspontjuk szerint – egyĂŠrtelműen a fĂśldgĂĄzĂŠ lesz, mint ahogy az energetikai fejlesztĂŠsek az elmĂşlt kĂŠt ĂŠvtizedben is elsősorban a fĂśldgĂĄzrĂłl szĂłltak.

A 10 napja tartĂł fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi vĂĄlsĂĄg ugyanakkor nagyon hatĂĄrozottan arra hĂ­vja fel a figyelmet, hogy a fĂśldgĂĄzcsapda veszĂŠlyesebb, mint gondoltuk. Az orosz ĂŠs az ukrĂĄn fĂŠl harmadik ĂŠve jĂĄtssza ugyanazt a huzavonĂĄt januĂĄr elejĂŠn, de ilyen hosszĂş ideig sosem kakaskodtak mĂŠg, ĂŠs eddig arra sem volt pĂŠlda, hogy a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok hosszĂş napokra teljesen leĂĄlljanak. Jelentősebb gĂĄztartalĂŠkok nĂŠlkĂźli orszĂĄgok, mint SzlovĂĄkia vagy Szerbia komoly bajba kerĂźltek. A mostani helyzet ĂŠkes bizonyĂ­tĂŠka annak, amit minden energetikai szakember tud: vezetĂŠkes energiahordozĂł importjĂĄtĂłl fĂźggeni nagyon nagy kiszolgĂĄltatottsĂĄgot jelent.

ÓriĂĄsi szerencsĂŠnk, hogy vannak geolĂłgiai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłink, ahova egĂŠsz nyĂĄron tesszĂźk le az import fĂśldgĂĄz egy rĂŠszĂŠt, ĂŠs ahonnan most a tartalĂŠkok mozgĂłsĂ­thatĂłak – nĂŠhĂĄny hĂŠtig. AzutĂĄn ez a forrĂĄs is megszűnik, ĂŠs lakĂłtelepek, csalĂĄdi hĂĄzak, Ăźzemek, gyĂĄrak tĂśmkelege marad fűtĂŠs, energiahordozĂł nĂŠlkĂźl, ha addigra az egymĂĄssal huzakodĂł orosz ĂŠs ukrĂĄn felek nem ĂĄllapodnak meg. 

A Műegyetemen ĂŠvek Ăłta azt tanĂ­tom a hallgatĂłimnak: ha a csalĂĄdjuk lakĂĄsĂĄban, hĂĄzĂĄban van alternatĂ­v, nem fĂśldgĂĄz alapĂş tĂźzelőberendezĂŠs, mĂŠg vĂŠletlenĂźl se szereljĂŠk le. És ha Ăşj hĂĄzat ĂŠpĂ­tenek, feltĂŠtlenĂźl kĂŠszĂ­tsenek elő helyet egy szilĂĄrd tĂźzelőanyagĂş fűtőberendezĂŠsnek is (kandallĂłnak, kĂĄlyhĂĄnak, fa- vagy szĂŠntĂźzelĂŠsű kazĂĄnnak). Egy olyan fontos biztonsĂĄgi funkciĂłt, mint egy hĂĄztartĂĄs fűtĂŠse nem lehet egyetlen, tartalĂŠk nĂŠlkĂźli megoldĂĄsra bĂ­zni. 

NorvĂŠgiĂĄban, ahol az ĂĄram gyakorlatilag 100%-a vĂ­zerőművekből szĂĄrmazik, van egy tĂśrvĂŠnyi előĂ­rĂĄs: annak ellenĂŠre, hogy a legtĂśbb helyen direkt villamos vagy hőszivattyĂşs fűtĂŠs van (az olcsĂł vĂ­zerőművi ĂĄram miatt), kĂśtelező minden hĂĄzban fatĂźzelĂŠsű alternatĂ­v fűtőberendezĂŠsnek lennie. Ha nincs, nem kap hasznĂĄlatba vĂŠteli engedĂŠlyt a lakĂĄs. Az ok egyszerű: a gondoskodĂł ĂŠs gondolkodĂł ĂĄllam nem engedheti meg ĂĄllampolgĂĄrainak, hogy nyugalmas időszakokban olyan lakĂłhelyeket ĂŠpĂ­tsenek, amelyek vĂŠszhelyzetben nem biztosĂ­tjĂĄk az egĂŠszsĂŠges, vagy akĂĄr az ĂŠletben maradĂĄshoz szĂźksĂŠges hőmĂŠrsĂŠkletet. 

NĂĄlunk tĂśbb ĂŠvtizedes politika volt, hogy a legkisebb faluba is gĂĄzt kell vinni, ĂŠs a lehető legtĂśbb hĂĄztartĂĄst rĂĄ kell kĂśtni a gĂĄzhĂĄlĂłzatra. Mert a fĂśldgĂĄznak szĂĄmos előnye van. Igaz, a fĂśldgĂĄz egy kĂŠnyelmes energiahordozĂł: nagyon tiszta, elĂŠgetĂŠse nem jĂĄr hamukĂŠpződĂŠssel, gyakorlatilag csak vĂ­zgőz ĂŠs szĂŠn-dioxid van a fĂźstgĂĄzban. És a gĂĄz jĂśn a vezetĂŠken, nem kell ĂŠrte messzire menni – ha tĂŠnyleg jĂśn.

A magyar energiapolitikĂĄnak van egy mĂĄsik nagy, ĂĄmde kĂŠtes „vĂ­vmĂĄnya”: a sok hĂĄztartĂĄs ĂŠs Ăźzem mellett az erőművek egy jelentős rĂŠsze is fĂśldgĂĄzfĂźggő: a hazai ĂĄramtermelĂŠs harmada szĂĄrmazik fĂśldgĂĄztĂźzelĂŠsű erőművekből. Ezek a berendezĂŠsek nagyon impresszĂ­vek magas hatĂĄsfokukkal ĂŠs jĂł szabĂĄlyozhatĂłsĂĄgukkal, de javarĂŠszt import fĂśldgĂĄzt tĂźzelnek – ennek hiĂĄnyĂĄban viszont jelenleg a drĂĄgĂĄbb olajtartalĂŠkot hasznĂĄljĂĄk. A mostanra hagyomĂĄnyossĂĄ vĂĄlt januĂĄri orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita rĂĄ kell, hogy ĂŠbressze a magyar energiapolitika alakĂ­tĂłit: Ăşjra kell gondolni energetikĂĄnkat. Olyan energetikĂĄra van szĂźksĂŠg, ami csĂśkkenti az egyoldalĂş orosz gĂĄzfĂźggĂŠst, ĂŠs ĂĄltalĂĄban is csĂśkkenti a fĂśldgĂĄztĂłl valĂł fĂźggĂŠst, hiszen hazĂĄnk Ăśsszes energiafelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak kĂśzel 45%-a szĂĄrmazik ma fĂśldgĂĄzbĂłl, ami a legmagasabb ĂŠrtĂŠk egĂŠsz EurĂłpĂĄban!

Mi lehet a megoldĂĄs? Sok teendőnk van a hőellĂĄtĂĄs terĂźletĂŠn: 

– Igazi, ĂŠrdemi energiahatĂŠkonysĂĄgi ĂŠs energiatakarĂŠkossĂĄgi programot kell indĂ­tani. A fűtĂŠsi rendszereket, a nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłkat ĂŠs a hőszigetelĂŠseket ĂĄt kell vizsgĂĄlni, ahol szĂźksĂŠges (nagyon sok helyen), fel kell ĂşjĂ­tani. A megtakarĂ­tott fĂśldgĂĄzt ugyanis nem kell importĂĄlni!

– Az ĂŠpĂźleteink fűtĂŠsĂŠben szĂźksĂŠg van a fĂśldgĂĄztĂłl fĂźggetlen, alternatĂ­v megoldĂĄsokra. Tűzifa, faipari hulladĂŠkbĂłl kĂŠszĂ­tett fabrikett, pellet, minden szĂłba jĂśhet, ha megĂşjulĂł (megĂşjĂ­tott) energiahordozĂłbĂłl szĂĄrmazik. 

– Bizonyos telepĂźlĂŠseken segĂ­thet fűtĂŠsi cĂŠlĂş fĂśldgĂĄzt megtakarĂ­tani, ha hasznĂĄljuk a rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł geotermikus energiĂĄt, de a fenntarthatĂłsĂĄg szempontjĂĄbĂłl rendkĂ­vĂźl fontos, hogy a felhasznĂĄlt termĂĄlvizet vissza kell sajtolni a kőzetbe, mert az kĂźlĂśnben sĂşlyos kĂśrnyezetszennyezĂŠst okozhat. 

– SzintĂŠn fĂśldgĂĄzt takarĂ­that meg – főleg nyĂĄron -, ha hasznĂĄlati melegvĂ­z előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra napkollektorokat hasznĂĄlunk. A villamos energia előĂĄllĂ­tĂĄsban ugyanakkor a napenergia sajnos mĂŠg sokĂĄig nem lesz gazdasĂĄgos. 

Az import fĂśldgĂĄz szerepe jelentősen csĂśkkenthető a villamosenergia-termelĂŠsben: 

– Egyetlen szĂĄmottevő fosszilis energiahordozĂł itthon a lignit: ĂŠrdemes fejleszteni a visontai erőművet, hogy az ott rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł lignit magasabb hatĂĄsfokkal legyen felhasznĂĄlhatĂł.

– A vĂ­zenergiĂĄt a vilĂĄg legtĂśbb orszĂĄgĂĄban megĂşjulĂł energiaforrĂĄsnak tekintik, itt lenne az ideje – 20 ĂŠvvel a rendszervĂĄltĂĄs utĂĄn -, hogy a magyar politikai elit is elfogadja, hogy a vĂ­zenergia megĂşjulĂł, mĂŠg akkor is, ha DunĂĄnak hĂ­vjĂĄk a vĂ­z forrĂĄsĂĄt. A Duna hajĂłzhatĂł ĂĄllapotban tartĂĄsa egy-kĂŠt ĂŠvtizeden belĂźl Ăşgyis megkĂśveteli, hogy kĂŠt-hĂĄrom vĂ­zlĂŠpcső ĂŠpĂźljĂśn a Duna magyar szakaszĂĄn is. És ha van vĂ­zlĂŠpcső, az a legracionĂĄlisabb, ha abba vĂ­zerőművet is beĂŠpĂ­tĂźnk. Ennek tovĂĄbbi előnye lenne, hogy rugalmasan szabĂĄlyozhatĂł erőművel bővĂźlne a magyar rendszer, ami nagyban segĂ­tenĂŠ a – nem szabĂĄlyozhatĂł – szĂŠlerőművi kapacitĂĄsok hazai fejlesztĂŠsĂŠt. Kisebb szivattyĂşs tĂĄrozĂłs vĂ­zerőművek tovĂĄbb segĂ­thetnĂŠk ezt a tĂśrekvĂŠst.

– SĂźrgősen meg kell kezdeni Ăşj atomerőművi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, a paksi atomerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠt. Az atomerőmű Ăźzemanyaga ugyanis tĂśbb ĂŠvre előre betĂĄrolhatĂł, kĂśnnyen – akĂĄr repĂźlőgĂŠpen is – szĂĄllĂ­thatĂł, ĂŠs kĂźlĂśnbĂśző forrĂĄsokbĂłl (OroszorszĂĄgtĂłl fĂźggetlenĂźl is) beszerezhető, Ă­gy ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgi szempontbĂłl kiemelt jelentősĂŠgű. 

A jelenlegihez hasonlĂł vĂĄlsĂĄgok elkerĂźlĂŠsĂŠt segĂ­tenĂŠ termĂŠszetesen, ha a TestvĂŠrisĂŠg gĂĄzvezetĂŠken kĂ­vĂźl megĂŠpĂźlne a Nabucco vagy a DĂŠli Áramlat vezetĂŠk is, vagy ha mĂŠg nagyobb stratĂŠgiai fĂśldgĂĄztĂĄrozĂłnk lenne, de az alapproblĂŠmĂĄt ezek nem oldjĂĄk meg: MagyarorszĂĄg mĂĄr ma is tĂşlzottan fĂźgg a fĂśldgĂĄztĂłl, amit sĂźrgősen enyhĂ­teni kellene. FeltĂŠve, hogy a politika cĂŠlja valĂłban az orszĂĄg energiaellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgos biztosĂ­tĂĄsa.

Â