close
Flamanville-3: Egy kicsit drágább lesz
Atom - Egyéb

Flamanville-3: Egy kicsit drágább lesz

Az Észak-Franciaországban épülő Flamanville-3 Európai Nyomottvizes Reaktor (EPR) építési költségei mintegy 2 milliárd euróval, összesen 8,5 milliárd euróra nőttek, az első hálózati villamosenergia-termelés 2016-ban várható – jelentette be az EDF. A hír után az olasz Enel bejelentette, hogy kivonul a projektből.

2011 júliusa óta, amikor a költségeket 6 milliárd euróra módosították, számos mérföldkövet értek el az építésben: az építési munka 93%-a, míg a villamos és gépészeti berendezések 36%-a készült el, valamint november óta készen van a vízkivételi mű is. A cég szerint amellett, hogy a blokk az első francia atomerőművi egység 15 év kihagyás után és az első épülő harmadik generációs reaktor az országban, más okok is közrejátszanak a költségek növekedésében. Ezek közé tartozik például a gőzfejlesztők áttervezése, további mérnöki elemzések elvégzése, az új hatósági követelmények, és a fukushimai baleset egyéb tanulságainak beépítése. Az extra költségek közé tartozik a többlet munkálatok beillesztése az ütemtervbe, és az építési határidők kitolásának gazdasági következményei – írta a NucNet.

Az EDF Energy, a cég brit leányvállalata közölte, a flamanville-i költségek növekedésének semmilyen hatása nincs a Somerset megyei Hinkley Pointba tervezett beruházásra. Az EDF Energy szerint az új brit atomerőmű költségbecslésénél már figyelembe vették a Flamanville projekt tanulságait. Emellett betervezték a Hinkley Point C speciális adottságait, és azt a tényt is, hogy ez lesz az első brit atomerőmű-építés 1995 óta. Az EDF vezetősége 2006 májusában adta jóváhagyását a Flamanville-3 építésére, amelyet akkor 2012-re terveztek befejezni. 2011 novemberében a cég közölte, hogy a kereskedelmi villamosenergia-termelés várhatóan csak négy évvel később, 2016-ban kezdődhet meg a blokkban. A csúszást az EDF szervezeti és gazdasági okokkal indokolta.

Kivonul az Enel

Az olasz Enel szolgáltató bejelentette, kivonul az EDF észak-franciaországi Flamanville-3 EPR (Európai Nyomottvizes Reaktor) építési projektéből, és eláll attól a tervétől, hogy öt további atomerőművet építsen a francia vállalattal. Az Enel közleményében megállapította, hogy a Flamanville-3 túllépte az eredetileg tervezett költségeket, és időbeli csúszást is elszenvedett. Ezzel együtt jelentős visszaesés történt a villamosenergia-igényben, és bizonytalan a többi francia nukleáris beruházás időkerete – áll a közleményben. Az Enel hozzátette, hogy a 2011. júniusi olasz népszavazás ellenezte a nukleáris ipar fejlesztését az országban, ezért az együttműködés stratégiai fontossága lecsökkent.

Az Enel 613 millió eurót kap vissza, amit korábban a projektbe fektetett, plusz a további kamatokat – közölte a cég.

A lépés egy 2007-es stratégiai partneri egyezségnek vet véget, amelynek értelmében az Enel 12,5%-os részesedést szerzett az 1650 MW-os Flamanville-3, az első francia EPR építési projektjében. Az egyezség további öt franciaországi EPR közös megvalósítását is tartalmazta. A visszalépés 2012. december 12-én válik véglegessé. Az Enel azon szerződéseit is lezárja, amelyek értelmében villamos kapacitást vásárolt volna az EDF-től. Az Enel francia vállalkozásait „alternatív források” segítségével támogatja majd.