close
Felülvizsgálják a lengyel nukleáris szabályozást
Atom - Egyéb

Felülvizsgálják a lengyel nukleáris szabályozást

Lengyelország jelentőset lépett előre a szabályozási környezet kialakításában az atomenergia felhasználására való felkészülés során, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) missziója. A kéthetes, a nukleáris és sugárbiztonságot felölelő felülvizsgálat alapján készült előzetes jelentés megállapította azt is, hogy a lengyel hatóság (Panstwowa Agencja Atomistyki – PAA) egyértelműen elkötelezett a biztonság irányában.

A következtetések szerint az átláthatóság magas, a személyzet kompetens, az irányítás a helyén van, és tisztában vannak az előttük álló kihívásokkal az atomenergia választása esetén. A lengyel hatósági háttér és a PAA munkája alapján a lengyel emberek sugárvédelme magas szinten biztosított.
A missziót a lengyel kormány kérésére végezte a NAÜ 2013. április 15-25. között. A csapatot belga, cseh, finn, francia, dél-koreai, szlovák, szlovén, svéd, egyesült arab emírségek-beli, brit és amerikai szakértők, valamint öt NAÜ alkalmazott végezte – NucNet.

A csapat interjúkat készített a PAA tagjaival, a minisztériumok képviselőivel és a lengyel biztonsági rendszer kulcsszereplőivel. Az ilyen integrált szabályozás felülvizsgálati (Integrated Regulatory Review Service – IRRS) missziók alapja a NAÜ biztonsági szabványai. Az IRRS missziók célja az országok nukleáris szabályozó infrastruktúrájának hatékonnyá tétele.

A pozitív eredmények mellet a misszió számos ajánlást és javaslatot fogalmazott meg a PAA részére, amelyek főként a szervezet nukleáris iparral párhuzamosan várható növekedésével kapcsolatosak. Ezen túl kihívást jelent a további felelősségek felvállalása, az idősebb kollégák nyugdíjba vonulása és a hosszú távú biztonsági elkötelezettség fenntartása. A PAA-nak javítania kell a dokumentációs rendszerén és belső dokumentumain az engedélyezési, felülvizsgálati, értékelési és ellenőrzési folyamatok leírására.

2012 szeptemberében négy lengyel állami cég nyilvánította ki közös szándékát, hogy együttműködnek az ország első atomerőművének létesítésében.
A leendő üzemeltető Polska Grupa Energetyczna (PGE) leszűkítette a lehetséges telephelyek listáját a következő észak-lengyel városokra: Choczewo, Gaski és Zarnowiec. Ezek mindegyike a Balti tenger partján fekszik.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szerint a cél, hogy az első reaktor 2020-ban a hálózatra kapcsolódhasson, ezt egy második blokk követné 5 évvel később. A PGE célja ezzel az energia-ellátás diverzifikálása. A lengyel kormány több országgal, Franciaországgal, az USA-val, Kanadával, Dél-Koreával és Japánnal egyeztetett a nukleáris fejlesztéseiről.

A PGE korábbi bejelentése szerint a végleges telephelyet és technológiát 2013-ban választják ki. Ennek érdekében már együttműködési megállapodást kötöttek a GE-Hitachi Nuclear Energy-vel, a Westinghouse Electric Company-val és az Arevával az általuk szállítható technológia tanulmányozására.