close
Felülvizsgálatra szorul a Nemzeti Energiastratégia
Áram - Egyéb - Megújuló

Felülvizsgálatra szorul a Nemzeti Energiastratégia

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 61. Vándorgyűlés konferenciájának fókuszában a fennálló igények és lehetőségek alapján, a villamosenergia-rendszer új egyensúly kialakításának igénye fogalmazódott meg.

A több mint 700 résztvevő és az iparág közel 100 meghatározó szereplőjének előadásai az EU direktívákon alapuló nemzeti célkitűzések megvalósításában fontos kérdésekre kerestek válaszokat és megoldásokat is javasoltak. A megújuló energiatermelők rendszerbe történő integrációja, a villamos energia export-import szintjének meghatározása, az ellátás biztonsága és a fenntarthatóság voltak a konferencia kiemelt témái. A résztvevők fontosnak tartották, hogy e témakörökben kialakított állásponttal segítsék a magyar energiastratégia fejlesztését, alakítását.

Az előadások rámutattak arra, hogy az energiahatékonyság növelésében jelentős tartalékokat jelent az energiatudatos magatartás. Az energiahatékonyság növelésénél arra a primer energiafelhasználásra kell koncentrálni, amelynél a legkisebb ráfordítás a legnagyobb hatékonyságot eredményezi. Az energiaforrásokkal történő ésszerű gazdálkodás központi kérdés. Az energia felhasználás 50%-át meghaladó fűtés-hűtés arányra tekintettel az épületek szigetelésének a korszerűsítése jelentős energia megtakarítást tenne lehetővé.

Energiahatékonysági témákban mind kormányzati, mind társadalmi szinten sok az egyedi kezdeményezés, amelyek egymástól elszigetelten futnak, időként hasonló célokkal. Ezért az Egyesület a folyamatban lévő és az új kezdeményezések nemzeti szintű összehangolását javasolja.
Az előadások kiemelten foglalkoztak a villamos energia hálózat égető kérdéseivel, így az elosztó hálózatok korszerűsítési igényeivel. A közép- és kisfeszültségű hálózat elemei nagy részben a 60-70-es években épültek, így hamarosan élettartamuk végére érnek.

A MEE javaslata, hogy a meglévő villamos hálózati struktúra felújítása vagy újjáépítése helyett használjuk ki a történelmi lehetőséget, hogy egy újragondolt energiastratégia megvalósítását támogatva, egy már a mai kor, de főleg a jövő igényeihez optimalizált hálózat épüljön ki. Ez az összehangolt fejlesztés biztosítaná az okos hálózatok tudatos kiépítését. A szereplők külön-külön nem tudják hatékonyan megvalósítani ezt a fejlesztést, ehhez aktualizált energiastratégia és az annak megvalósítását segítő szabályozási rendszer szükséges. Ezek együttesen tudják fenntartható módon biztosítani a megfizethető villamos energia szolgáltatást.

Az Egyesület szükségesnek tartja, hogy a fogyasztók felé összehangolt és tudatos kommunikáció történjen az energiahatékonyság és energiatudatosság növelésére. Ennek megvalósításában kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ez a kommunikáció szerepet kapjon az oktatásba is, az általános iskoláktól kezdve.

A MEE javasolja továbbá, hogy a fogyasztók korszerű véleménynyilvánítási, kommunikációs lehetőségei is épüljenek be az ipar szereplőinek működésébe és ezt mind a szolgáltatók, mind a szabályozási környezet tudatosan támogassa. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület elkötelezett abban, hogy kiterjedt szakmai tudásbázisára támaszkodva segítse a döntéshozókat a villamos energia ipar új egyensúlyi helyzetének kialakításában, az energiastratégia pontosításában, a társadalom energiatudatosságának növelésében, a műszakilag, gazdaságilag és stratégiailag jól megalapozott döntések meghozatalában.