close
Felrobbant egy amerikai olajvezeték
Blog - Egyéb - Olaj

Felrobbant egy amerikai olajvezeték

KĂśzel nĂŠgy dollĂĄrral felszĂśkĂśtt, majd 91 dollĂĄr alatt megnyugodott az olaj ĂĄra a Kanada ĂŠs USA kĂśzĂśtti olajvezetĂŠk felrobbanĂĄsa utĂĄn. A spekulĂĄnsok az Ăşjabb drĂĄgulĂĄs jeleit keresik, kĂśzben viszont erősĂśdik az aggodalom: nem lassul-e az amerikai gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠs. 

PĂŠntek reggel 91 dollĂĄr alĂĄ esett vissza az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra SzingapĂşrban, azt a remĂŠnyt jelezve, hogy nĂŠhĂĄny napon belĂźl Ăşjraindul a szĂĄllĂ­tĂĄs a Kanada ĂŠs USA kĂśzĂśtt csĂźtĂśrtĂśkĂśn felrobbant olajvezetĂŠken. A robbanĂĄsban kĂŠt munkĂĄs meghalt. Az eset bejelentĂŠsekor 95,95 dollĂĄrra szĂśkĂśtt az olajĂĄr. A Reuters hĂ­re szerint most 90,95 dollĂĄr kĂśrĂźl mozog az olaj amerikai ĂŠs 92,00 dollĂĄr kĂśrĂźl a londoni ĂĄr.


“A befektetők előszĂśr ĂśrĂźltek, hogy az olajĂĄr kĂśzel nĂŠgy dollĂĄrral nőtt, ĂĄm utĂĄna 24 ĂłrĂĄn belĂźl visszaĂĄllt a baleset előtti szintre”, kĂśzĂślte az ĂĄrmozgĂĄs kapcsĂĄn Tony Nunan, a Mitsubishi Corp. kockĂĄzati elemzője. Szerinte a befektetőknek kicsit vĂĄrniuk kell, ha nyeresĂŠget akarnak elĂŠrni, hiszen hamarosan Ăşjra drĂĄgulhat az olaj, amit kiderĂźl, hogy csĂśkkennek a kĂŠszletek, ĂŠppen a baleset miatt.


Az ĂŠrintett vezetĂŠk az Enbridge Pipeline, ezek ĂŠrkezik az USA-ba az ott felhasznĂĄlt fĂśldgĂĄz tizede. MindazonĂĄltal az Ăźzemeltető csĂźtĂśrtĂśkĂśn azt mondta, hogy 3-4 napon belĂźl megjavĂ­tjĂĄk a sĂŠrĂźlt vezetĂŠkszakaszt ĂŠs Ăşjraindul a szĂĄllĂ­tĂĄs. A bejelentĂŠs nyomĂĄn enyhĂźlt az ellĂĄtĂĄsi zavar miatti aggodalom is. Az USA energia minisztĂŠriuma kĂśzĂślte, hogy szĂźksĂŠg esetĂŠn felszabadĂ­tja a biztonsĂĄgi kĂŠszleteket, de erre vonatkozĂł kĂŠrĂŠst eddig nem kapott.


Az olaj 40 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgult augusztus Ăłta, s az elmĂşlt hetekben gyakran ostromolta a 100 dollĂĄrt. Az ĂĄremelő tĂŠnyezők kĂśzĂŠ tartozik a gyenge dollĂĄr, a tĂŠli ellĂĄtĂĄssal ĂśsszefĂźggő aggodalmak ĂŠs persze a spekulĂĄciĂł. Az ĂĄresĂŠst segĂ­ti viszont az amerikai gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠs lassulĂĄsĂĄval ĂśsszefĂźggő aggodalom, a dollĂĄr megindult erősĂśdĂŠse ĂŠs az OPEC kĂ­nĂĄlat nĂśvelĂŠsĂŠre vonatkozĂł vĂĄrakozĂĄsok. A kartell december 5-ĂŠn tartja ĂźlĂŠsĂŠt Abu Dzabiban, vĂĄrhatĂłan a termelĂŠs nĂśvelĂŠse is tĂŠma lesz.