close
Felrobbanhat a lithiumpiac a következő években
E-mobilitás - Egyéb

Felrobbanhat a lithiumpiac a következő években

Néhány évvel ez előtt még futurisztiukusnak tűnt, hogy rövidesen az elektromos autók a mindennapok részei lesznek, ma azonban már senki sem gúnyolódik rajtuk, és nyilvánvaló, hogy a lithium lesz a következő évszázad olaja, vagyis az új szupernyersanyag.

A Tesla nemrég elkezdte Nevada felvásárlását és építi óriási akkumulátorgyárát, hogy versenyre keljen ezen a terüelten is, az elektromos autózásban érddekelt más gyártó óriásokkal. Világosan látszik, hogy az elektromos autózás olyan lendületben van, hogy a lithium az elsőszámú árupiaci termékké léphet elő, belátha időn belül. Németországban 2030-tól midnen új járműnek kibocsátásmentesnek kell lennie, és ennek érdekében a szövetségi kormány egyezséget kötött az autógyártókkal, hogy együttesen 1,4 milliárd dollárt fektetnek be az e-mobilitás fejlesztésébe. Abban bíznak, hogy 2020-ra 500 ezer elektromos autót értékesítenek majd.

Ugyanakkor Norvégia is azon dolgozik, milyen szabályozással lehetne korlátozni, a belsőégésű motorral serelt járművek számát 2025 után. A Wall Street Journal minapi elemzésében pedig úgy számolt, hogy az elektromos autók népszerűségének növekedése 5-20 százalékkal mérsékelheti az üzemanyagpiaci keresletet, és egyszermint 35 százalékkal növelheti az elektroos járművek piaci részesedését 2035-re.

Mindezekkel összefüggésben már 2014-ben 20 százalékkal emelkedtek a lithium árak a nemzetközi árupiacokon. A kínai piacon tavaly 7 ezer dollárról, az idei év elejére 20 ezer dollárra emelkedett a lithium ára tonnánként. A kereslet megháromszorozódhat, 2025-re elérheti az előrejelzések szerint a 470 ezer tonnát.