close
Felpörögnek a szaúdi olajkutak
Egyéb - Olaj

Felpörögnek a szaúdi olajkutak

Gyors megoldĂĄst nem Ă­gĂŠrtek a szaĂşdi olajcsĂşcs rĂŠszvevői, akik elsősorban azon vitĂĄztak, hogy mi okozza a drĂĄgasĂĄgot. A kitermelĂŠst mindenesetre biztos, ami biztos, nĂśvelik – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

BelehĂşz az olajtermelĂŠsbe SzaĂşd-ArĂĄbia, ezt Ă­gĂŠrte tegnap a dzsiddai talĂĄlkozĂłn Abdallah kirĂĄly, mikĂśzben azt hangoztatta, hogy van elĂŠg olaj a piacon, tehĂĄt semmilyen racionĂĄlis gazdasĂĄgi oka nincs annak, hogy ilyen drĂĄga. Ám a maga rĂŠszĂŠről a vilĂĄg első szĂĄmĂş exportőre kilĂĄtĂĄsba helyezte, mĂĄr a nyĂĄron napi 9,7 milliĂł hordĂłra nĂśveli a kitermelĂŠst, amire 1981 Ăłta nem volt pĂŠlda. Az igazi meglepetĂŠst az a bejelentĂŠs okozta, hogy 2009 vĂŠgĂŠig napi 12,5 milliĂł hordĂłra emelik a kitermelĂŠst, s a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben 129 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltenek az ĂĄgazatra.

A szaĂşdi olajminiszter, Ibrahim an-Naimi szerint bősĂŠgesen van olaj a vilĂĄg szĂĄmĂĄra a kĂśvetkező ĂŠvtizedekre, s a mostani helyzet oka elsősorban a spekulĂĄciĂł. Sam Bodman amerikai energiaĂźgyi miniszter ezzel nem ĂŠrt egyet. Az igazsĂĄg a kĂŠt ĂĄllĂĄspont kĂśzĂśtt lehet: a drĂĄgasĂĄgba belejĂĄtszik a gyenge dollĂĄr, a spekulĂĄciĂł, de az olajtermelő orszĂĄgok “visszafogottsĂĄga” is. A szaĂşdiak szerint az ĂĄzsiai ĂĄrtĂĄmogatĂĄs – amely mestersĂŠgesen alacsonyan tartotta a fogyasztĂłi ĂĄrat – nĂśvelte a keresletet, tehĂĄt az ĂĄrakat is.

A vasĂĄrnapi dzsiddai talĂĄlkozĂłn nemcsak az OPEC, azaz az olajexportĂĄlĂł orszĂĄgok tagjai vettek rĂŠszt, hanem a fogyasztĂłk ĂŠs a nagy olajcĂŠgek kĂŠpviselői is. John Lipsky, a NemzetkĂśzi Valutaalap igazgatĂłhelyettese szerint a drĂĄga olaj lassĂ­tani fogja a vilĂĄg gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠsĂŠt, Gordon Brown brit miniszterelnĂśk pedig Ăşj megĂĄllapodĂĄst sĂźrgetett. A konferenciĂĄn kiderĂźlt, hogy az OPEC tagjai is megosztottak. MĂ­g SzaĂşd-ArĂĄbia kĂŠsz a kitermelĂŠs jelentős bővĂ­tĂŠsĂŠre, Venezuela, IrĂĄn ĂŠs AlgĂŠria erre nem hajlandĂł. A mai piacnyitĂĄs utĂĄn kiderĂźl, hogy a dzsiddai pĂĄrbeszĂŠd ĂŠs a legszegĂŠnyebbek megsegĂ­tĂŠsĂŠt szorgalmazĂł nyilatkozatok hatnak-e az ĂĄrakra. Gyors eredmĂŠnyre nem szĂĄmĂ­tanak, de hosszabb tĂĄvon lehet ĂŠrtelmĂźk az ilyen egyeztetĂŠseknek.