close
Felmérték a magyar geotermális potenciált
Megújuló

Felmérték a magyar geotermális potenciált

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gondozásában kiadvány jelent meg Magyarország geotermikus felmérése 2016 címmel. A hiánypótló kötet bemutatja hazánk geotermikus természeti adottságait, a geotermikus energiatermelésben rejlő lehetőségeket.

A megújuló energiák alkalmazásának szélesebb körben való elterjesztése a Nemzeti Energiastratégiai Tervben meghirdetett cél. Ehhez a programhoz szervesen illeszkedik a geotermikus energia termelésének és hasznosításának fejlesztése. A kiadvány nemcsak a hazai geotermikus energiatermelés előnyeit és lehetséges hátrányait mutatja be, hanem valamennyi megyénk geotermikus viszonyait és az érdekesebb külföldi esettanulmányokat.

A szerző, dr. Tóth Anikó a könyv szakmai bemutatóján elmondta, hogy a természeti adottságaink összességében kedvezőek, és nem csak a jelenben, de a távolabbi jövőben is adottak a hatékony geotermikusenergia-termelés feltételei, azonban a feltárás, kitermelés és hasznosítás jelentős anyagi forrásokat és jól képzett szakemberek körét igényli.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jogszabályokban megfogalmazott feladatain túl fontosnak tartja, hogy figyelemmel kövesse az energetikai szektor fejlődését, és segítse az új irányok kibontakozását. Eddig sem volt kérdéses, hogy a termálvizű fürdők óriási kincsei az országnak, azt azonban csak most kezdjük felfedezni, hogy a geotermikus energiában milyen lehetőségek rejlenek.

A Magyarország geotermikus felmérése 2016 című kiadvány elektronikus úton bárki számára elérhető a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.