close
Felesleges szénerőműveket épít Kína
Egyéb - Emisszió

Felesleges szénerőműveket épít Kína

Miközben lassul a villamosenergia-igény növekedése Kínában, az ázsiai ország még mindig túlságosan sok szenes erőművet épít – állítja a Nemzetközi Energia Ügymnökség (IEA). A világ legnagyobb szénfogyasztója több, mint 70 gigawattnyi új fosszilis erőművi kapacitás építését kezdte el 2015-ben, áprilisban összesen 200 gigawattnyi építése volt folyamatban.

Ugynakkor számos erőmű félkész állapotban áll, és az alacsony karbonintenzitású nukleáris, vagy megújuló forrásokra épített kapacitások fedezik az igénynövekedést. Ezek a számok megerősítik néhány környezetvédelmi szervezet azon véleményét, hogy Kína 150 milliárd dollárt temethet el, felesleges kapacitások építésében. Ami azt jelenti, hogy a kapacitások egy jó része nem segíti igazán a kormány széndákát, a károsanyag kibocsátás csökkentésére vonatkozóan.

Látszólag Kína túlköltekezik új fosszilis erőművi kapacitások építésében – áll az IEA friss jelentésében. Az ázsiai óriásállam tavaly 50 gigawattnyi megújuló kapacitást állított özembe, a Párizsi Klímamegállapodásban vállaltak teljesítése érdekében, ennek ellenére változatlanul a szén a meghatározó energiaforrás.

Az IEA szerint éves szinten 2,7 százalékos villamosenergia-igénynövekedés volt az első félévben az előző évhez képest. A szenes erőművek kihasználtsága ugyanakkor 50-ról, 46 százakékra esett vissza.

Nem Kína az egyetlen ország, amely jelentős erőművi többletkapacitással rendelkezik, Japánban 57 milliárd dollárnyi szenes befektetés jövője kérdéses.