close
Felényi orosz olajat kap Csehország
Egyéb - Olaj

Felényi orosz olajat kap Csehország

Cseh ĂĄllami olajkĂŠszleteket hasznĂĄl szombat Ăłta CsehorszĂĄg legnagyobb olajfinomĂ­tĂłja, tovĂĄbbĂĄ egy alternatĂ­v olajvezetĂŠken jut import olajhoz, mert OroszorszĂĄg, műszaki szervezĂŠsi okokra hivatkozva kĂśzel a felĂŠre csĂśkkentette csehorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt.

Minden politikai ĂŠs szakĂŠrtői vĂŠlemĂŠny szerint az okozta a csehorszĂĄgi orosz olajszĂĄllĂ­tĂĄs csĂśkkentĂŠsĂŠt kivĂĄltĂł „műszaki hibĂĄt”, hogy CsehorszĂĄg az orosz tiltakozĂĄs ellenĂŠre Ă­rta alĂĄ a hĂŠtvĂŠgĂŠn az EgyesĂźlt Államokkal a rakĂŠtavĂŠdelmi egyezmĂŠnyt. 

Az ĂŠrintett Unipetrol igazgatĂłsĂĄgi tagja, Ivan Ottis kĂśzlemĂŠnyĂŠben kijelentette, hogy cĂŠge rĂŠszben az ĂĄllami kĂŠszletek olajĂĄt hasznĂĄlja, rĂŠszben az eddiginĂŠl tĂśbb mediterrĂĄn olajat importĂĄl a TAL-IKL vezetĂŠken. TĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a „folyamatokat ellenőrzĂŠs alatt tartjĂĄk”, a finomĂ­tĂł termelĂŠse zavartalan. Sem ĂźzemanyaghiĂĄnytĂłl, sem Ăźzemanyag ĂĄremelkedĂŠstől nem kell tartani. 

CsehorszĂĄgi tisztviselők magyarĂĄzatot kĂśvetelnek az orosz illetĂŠkesektől a szĂĄllĂ­tĂĄs csĂśkkentĂŠse miatt. A 10,4 milliĂł lakosĂş CsehorszĂĄgban felhasznĂĄlt olaj meghatĂĄrozĂł rĂŠsze OroszorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik, de van importlehetősĂŠg a nĂŠmetorszĂĄgi Ingolstadt felől is. KĂŠszletei 90 napra elegendők.