close
Februártól csökkenhetnek a németországi gázárak
Egyéb - Gáz

Februártól csökkenhetnek a németországi gázárak

Az E.ON Energie AG csĂśkkenteni fogja NĂŠmetorszĂĄgban a fĂśldgĂĄz kiskereskedelmi ĂĄrait, ha a jelenlegi alacsony szinten maradnak az olajĂĄrak – nyilatkozta Klaus-Dieter Maubach, a tĂĄrsasĂĄg igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke. Úgy vĂŠlte, ha az olaj ĂŠs szĂŠnĂĄrak csĂśkkenĂŠse folytatĂłdik, 2010-ben az ĂĄramĂĄrak is mĂŠrsĂŠklődhetnek.

 

Ha az olajĂĄrak a jelenlegi szinten stabilizĂĄlĂłdnak, Ăşgy februĂĄrtĂłl az E.ON Energie AG igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke szerint 4 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli ĂĄrcsĂśkkentĂŠsre lesz lehetősĂŠg. Az E.ON hĂŠt regionĂĄlis gĂĄzszolgĂĄltatĂł tĂĄrsasĂĄga jelentette be, hogy februĂĄrtĂłl mĂŠrsĂŠkelnĂŠ az ĂĄrait, ugyanakkor decemberben emelnĂŠk azokat.

Az amerikai piacon 55 dollĂĄros szint kĂśrĂźl mozog az olajĂĄr, ami mĂĄr csak kĂŠtharmad rĂŠsze a jĂşliusi 147 dollĂĄros ĂĄrcsĂşcsnak. Ismert, hogy az eurĂłpai gĂĄzĂĄrak, ĂĄtlagosan hat hĂłnapos kĂŠsleltetĂŠssel, az olajĂĄrakhoz vannak indexĂĄlva. Az E.ON Energi AG igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke emlĂŠkeztetett, hogy a hĂŠt nĂŠmetorszĂĄgi regionĂĄlis gĂĄzszolgĂĄltatĂł a nyĂĄron, a rekord magassĂĄgĂş olajĂĄrakat nem ĂŠrvĂŠnyesĂ­ti teljes mĂŠrtĂŠkben az ĂĄraiban, ez esetben 10-12 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠsre lett volna szĂźksĂŠg december 1.-től.

Â