close
Évek óta nem fogyott ennyi gáz
Friss

Évek óta nem fogyott ennyi gáz

A lakossági földgázfogyasztást nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet változása. Az elmúlt tél az előző öt évhez viszonyítva jóval hidegebb időjárást hozott. Ennek következtében a 2016. december 1. és 2017. február 28. közötti időszakban -1,41 Celsius fokos átlag középhőmérséklet mellett 4,6 milliárd m3 földgázt fogyasztott az ország, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a téli időszakban folyamatosan, több forgatókönyv szerint is előrejelzést készített az ellátásbiztonság érdekében. A megnövekedett fogyasztás ellenére a gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt. Az ellátást a hazai földgáztermelés, az import források, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására nem volt szükség.

A következő téli időszakra már áprilisban elkezdődött a felkészülés, a földgáztárolók újratöltése folyamatosan zajlik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a biztonsági készlet mennyiségét idén 915 millió m3-ről 1200 millió m3-re növelte. A kereskedelmi tárolókban lévő készletek esetében – a tárolás költségeit is figyelembe véve – a földgázkereskedők az optimális tárolási mennyiségre törekednek. Az egyetemes szolgáltatók minimális betárolási mennyiségét a jogszabályok alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg és teszi közzé honlapján.