close
Európa harmadik legnagyobb áramexportőre a csehek
Áram - Egyéb

Európa harmadik legnagyobb áramexportőre a csehek

CsehorszĂĄg volt tavaly EurĂłpa harmadik legnagyobb ĂĄramexportőre – derĂźlt ki abbĂłl a kimutatĂĄsbĂłl, amelyet az UCTE (Union for the Co-ordination od transmission of electricity) szervezet hozott nyilvĂĄnossĂĄgra hĂŠtfőn. A kimutatĂĄs szerint CsehorszĂĄg 2007-ben Ăśsszesen 16 ezer gigawattĂłra ĂĄramot exportĂĄlt, ami 27 szĂĄzalĂŠkkal tĂśbb, mint az előző ĂŠvben.

Az UCTE statisztikĂĄja a tiszta exporttal szĂĄmol, tehĂĄt az kĂśzĂślt adatok a kivitt ĂŠs a behozott ĂĄram kĂśzti kĂźlĂśnbsĂŠget mutatjĂĄk. EurĂłpa legnagyobb ĂĄramexportőre a tavalyi ĂŠvben FranciaorszĂĄg volt 55 ezer gigawattĂłra ĂĄrammal, mĂ­g a mĂĄsodik helyen NĂŠmetorszĂĄg ållt 19 ezer gigawattĂłra exportĂĄlt ĂĄrammal. CsehoszĂĄgbĂłl az exportĂĄlt ĂĄram legnagyobb rĂŠsze SzlovĂĄkiĂĄba ĂŠs NĂŠmetorszĂĄgba irĂĄnyult: ebbe a kĂŠt ĂĄllamba kerĂźlt az ĂĄramkivtel 70 szĂĄzalĂŠka.

Az export mellett a csehek ĂĄramot is importĂĄlnak. A kimutatĂĄs alapjĂĄn a behozott ĂĄram 90 szĂĄzalĂŠka LengyelorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazott. Az UCTE statisztikĂĄjĂĄbĂłl tovĂĄbbĂĄ az is kitűnt, hogy EurĂłpĂĄban a legtĂśbb ĂĄramot OlaszorszĂĄg importĂĄlta, majdnem 49 ezer gigawattĂłrĂĄt. Energetikai szakĂŠrtők azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy amennyiben CsehorszĂĄg nem ĂŠpĂ­t Ăşj erőműveket, akkor a nĂśvekvő fogyasztĂĄs kĂśvetkeztĂŠben 2013-2015 kĂśzĂśtt exportőrből importőrrĂŠ vĂĄlhat. Egy, a kormĂĄny ĂĄltal megbĂ­zott szakbizottsĂĄg azt javasolja a kabinetnek, hogy mĂłdosĂ­tsa az orszĂĄg hosszĂş tĂĄvĂş energiakoncepciĂłjĂĄt. Az akadĂŠmikusok szerint CsehorszĂĄgnak ki kellene hasznĂĄlnia az atomenergiĂĄt, az alternatĂ­v forrĂĄsokat ĂŠs fel kellene tĂĄrnia azt a barnaszenet, amely Észak-CsehorszĂĄgban van, de amelynek kibĂĄnyĂĄszĂĄsĂĄt a kĂśrnyezetvĂŠdők mĂĄr ĂŠvek Ăłta akadĂĄlyozzĂĄk.